Последните останали наблюдатели на ООН в Грузия ще напуснат постовете си днес, месец след като изтече мандатът им за присъствие в страната. Това съобщи БиБиСи.

Миналия август Русия подкрепи с декларация сепаратисткия регион Абхазия, който обяви независимост от Грузия. Никоя друга международна организация обаче не последва примера на Москва.

От Съвета за сигурност на ООН не успяха да удължат мандата на мисията на 130-те наблюдатели, тъй като руската страна наложи вето върху решението.

Наблюдателите присъстваха в региона от 16 години, като съблюдаваха спазването на сключено примирие. Мандатът им изтече преди точно един месец.

Конфликтът между двете страни започва през август 1992 г., когато от Тбилиси изпращат войски да потушат сепаратистко въстание в Абхазия. При боевете, продължили до 1993 г., до окончателното прогонване на грузинските войски от Аджария загиват над 10 хиляди души.

Припомняме, отношенията между Русия и Грузия окончателно се влошиха покрай грузинската операция в размирните републики Южна Осетия и Абхазия миналата година, руската намеса в тяхната подкрепа и признаването им за независими.

За намесата си, Русия бе остро критикувана и от НАТО, с които отношенията преди това отбелязваха подобрение. Русия предизвика недоволството на САЩ и Европа, след като призна независимостта на  Абхазия и установи постоянно военно присъствие в региона.