219 са вече потвърдените случаи на маймунска шарка по света. Това показва доклад на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията, цитиран от "Франс прес".

Хората са заразени в страни, в които шарката не е ендемична. Над десет страни - основно в Европа, в които маймунската шарка е рядко срещана, са потвърдили поне по един случай.

Това е първият път, когато се съобщава за заразени в Европа без известни епидемиологични връзки със Западна или Централна Африка, където това заболяване е ендемично, се посочва в доклада.

По-голямата част от случаите на заразени са при млади мъже, самоопределящи се като такива, които правят секс с представители на своя пол.

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

СЗО бие тревога заради маймунската шарка

Свиква се извънредно експертно заседание

Най-много са потвърдените случаи във Великобритания, където необичайната шарка бе открита за първи път в началото на май - 71. Следват Испания с 51 случая и Португалия с 37.

Извън Европа, в Канада са потвърдени 15 случая, а в САЩ - 9.

Към днешна дата общият брой на случаите се е увеличил пет пъти от 20 май насам, когато ЕС обяви, че са регистрирани 38 случая.

Тази седмица Европейския център по превенция заяви, че рискът от заразяване е "много нисък", но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.

Към момента маймунската шарка е ендемична в 11 страни в Западна и Централна Африка. Засега за нея няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

FT: Когато става въпрос за маймунска шарка, трябва да се обърнем към историята

Универсална ваксинация срещу шарка може да не ни е нужна, но самонадеяността не е опция при вирусни огнища