Над милион деца (лица под 18 годишна възраст) са диагностицирани с Covid-19 в САЩ от началото на пандемията, съобщиха в понеделник от Американската педиатрична академия и Детската болнична асоциация, цитирани от CNN.

За седмица до 12 ноември, има 111 946 нови случая при деца, което е значително по-голямо количество от всяка предходна седмица в пандемията ", заявиха групите в съвместно изявление.

"Увеличението проследява скоковете на вируса в общностите в САЩ", добавиха те.

Тъй като се счита, че повечето деца имат малко или никакви симптоми, на броя заразени при тях не се отдава голямо значение.

В същото време около всяко пето дете в САЩ е имало родител, който се колебае относно ваксините, не само тези срещу коронавирус, които още се подготвят, според нови данни от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Вече над 11 млн. заразени с коронавируса в САЩ

Вече над 11 млн. заразени с коронавируса в САЩ

За последните 6 дни са се заразили 1 млн. души

Загрижеността на родителите относно безопасността на ваксините допринесе за няколко големи огнища на предотвратими заболявания, включително огнището на морбили през 2019 г. в САЩ - най-големият брой случаи от 27 години. Това беше до голяма степен задвижвано от родители в щата Вашингтон и Ню Йорк, които не успяха да спазват насоките за ваксиниране от детството.

Според властите, всички на възраст над 6 месеца трябва да получават грипна ваксина всяка година.