НАТО ще увеличи военното си присъствие в балтийските държави и Полша, ако Русия остави своите части в Беларус и след планираните там военни учения. Това обяви на пресконференция в Брюксел председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, Русия е разположила 30 000 войници в Беларус за съвместни военни учения този месец. С тях по данни на НАТО общото руско военно присъствие по границите на Украйна вече надвишава 100 000 души.

Миналата седмица Съединените щати изпратиха 3000 военни в Румъния и Полша, за да успокоят съюзниците. Германия пък съобщи, че обмисля увеличаване на военния си контингент в Литва.

Бауер заяви, че е възможно да има допълнително разполагане на сили от страните от НАТО и подчерта, че това много зависи от това дали руските войски ще останат в Беларус.

Германия готова да засили военното си присъствие в Прибалтика

Германия готова да засили военното си присъствие в Прибалтика

На фона на напрежението с Русия

Москва твърди, че не планира нахлуване в Украйна, но би могла да предприеме неуточнени военни действия, в случай че не бъдат изпълнени исканията й относно сигурността, включително гаранциите, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО - условие, което САЩ и Алиансът определиха като неприемливо.

Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с достатъчно войски за сериозна инвазия до края на този месец, изтъкна Бауер. Той обаче призна, че НАТО не знае какви са руските намерения.

Бауер посочи и че последните предислокации по беларуската граница включват полеви болници и други спомагателни единици, които са необходими при нападение.

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

САЩ: Русия може да използва ученията в Беларус, за да нападне Украйна

Всеки сценарий е възможен…

"Ако наистина обмисляте инвазия, се нуждаете не само от бойни сили. И това са елементи, които също виждаме все повече събрани както по границите (на Русия - бел.ред.) с Украйна, така и на Беларус с Украйна. Това само по себе си е много обезпокоително", подчерта той.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.