Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира в петък, че способностите на Русия в Арктика представляват стратегическо предизвикателство за западния алианс, тъй като Москва продължава да добавя нови военни бази и оръжейни системи в региона.

На съвместен брифинг със Столтенберг канадският министър-председател Джъстин Трюдо добави, че "г ситуация се промени през последните месеци, Русия е все по-голяма загриженост за всички нас, навреме споделяме с генералния секретар и с НАТО всички неща, които Канада прави чрез NORAD (Северноамериканско командване за въздушно-космическа отбрана)."

"Канада играе жизненоважна роля в НАТО, където Северна Америка и Европа са заедно, за да защитят нашите един милиард граждани", коментира Столтенберг. "Далечният север е стратегически важен за евроатлантическата сигурност. Когато Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, седем от осем арктически държави ще бъдат членове на НАТО."

"Най-краткият път до Северна Америка за руските ракети и бомбардировачи би бил над Северния полюс. Това прави ролята на NORAD жизненоважна за Северна Америка, а следователно и за НАТО. Както се убедих вчера на радара на системата за северно предупреждение в залива Кеймбридж. Новата стратегическа концепция на НАТО определя възможностите на Русия в Далечния север като стратегическо предизвикателство за целия Алианс."

Три пъти тази седмица руски самолети навлизат в зоната на ПВО на Аляска

Три пъти тази седмица руски самолети навлизат в зоната на ПВО на Аляска

NORAD: Оставаме готови да използваме редица варианти в защита на суверенитета на Северна Америка и Арктика

"Русия създаде ново Арктическо командване. Тя е отворила стотици нови и бивши арктически военни обекти от съветската ера, включително летища и дълбоководни пристанища. Русия също използва региона като тестово поле за много от новите си оръжейни системи".

"Китай също разширява обхвата си. Той се обяви за държава "близка до Арктика", планира да построи най-големия ледоразбивач в света и инвестира десетки милиарди долари в енергия, инфраструктура и изследователски проекти в Далечния север. Пекин и Москва също се ангажираха да засилят практическото сътрудничество в Арктика. Това е част от задълбочаващо се стратегическо партньорство, което предизвиква нашите ценности и интереси."

"Нашият отговор е силно и предвидимо присъствие на съюзниците в региона. Вече създадохме ново командване на НАТО за Атлантика. Съюзниците, включително Канада, също инвестират в нови способности и засилват присъствието си в Далечния север. Съюзниците редовно провеждат учения в Арктика."

"Вие също ръководите многонационалните сили на НАТО в Латвия, като помагате за възпирането на всякаква агресия. Вашите сили допринасят за тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, помагайки на иракчаните да потискат тероризма. Вашето правителство играе водеща роля в насърчаването на нашата програма за жени, мир и сигурност. А Канада е лидер и шампион за продължаващото адаптиране и иновации на НАТО", добави Столтенберг.

"Позволете ми също да благодаря на Канада за нейната силна подкрепа за Украйна. Включително с военна техника, финансова и хуманитарна помощ и обучение на украински войници. Също така искам да поздравя Канада за това, че е първата, която ратифицира протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция".

Военният комитет на НАТО се събира през септември в Естония

Военният комитет на НАТО се събира през септември в Естония

За първи път ще присъстват и представители на Финландия и Швеция