НАТО обмисля среща на върха през март в Брюксел, за да приветства новия американски президент, ако демократът Джо Байдън спечели изборите, съобщиха дипломати и официални представители, цитирани от "Ройтерс".

Германия и партньори от НАТО тайно се готвели за ядрена война

Германия и партньори от НАТО тайно се готвели за ядрена война

Страни от НАТО признават, че заплахата от ядрена война сега е по-висока от всякога

Миналата година воденият от САЩ Алианс се договори да проведе среща през 2021 г. Среща през пролетта би се превърнала във възможност веднага да се подобрят трансатлантическите отношения, ако Байдън спечели президентските избори на 3 ноември.

По време на управлението си Тръмп обяви, че западният съюз е "остарял" и някои съюзници не изпълняват задълженията си. През юли 2018 г. той заплаши да извади САЩ от НАТО. По-рано тази година обяви, че възнамерява да намали американския контингент в Германия, след като обвини Берлин, че не работи за изпълнение на поставената от Алианса цел за увеличаване на бюджета за отбрана. Отделно американският лидер обвинява Германия, че се възползва от САЩ в търговията.

В Европа вярват, че Байдън, който води на социологическите проучвания в САЩ, може да донесе промяна в американската политика.

САЩ дават отбраната ни за пример в НАТО

САЩ дават отбраната ни за пример в НАТО

Каракачанов очаква Пътната карта за сътрудничество да подпомогне развитието на армията ни

"Повечето съюзници искат победа на Байдън следващия месец, но те ще работят и с преизбрана администрация на Тръмп", каза дипломат в централата на НАТО в Брюксел.

Друг дипломат отбеляза, че среща на върха през март "би предоставила на Байдън платформа отново да обедини Европа и Северна Америка и също ще даде възможност на НАТО да остави ерата на Тръмп зад гърба си".

Двама официални представители направиха подобни коментари. Те и двамата дипломати също заявиха, че ако Тръмп бъде преизбран, НАТО ще организира среща на върха в началото на лятото, но Брюксел няма да настоява за спешна среща, защото Тръмп вече е присъствал на срещи на Алианса и позицията му най-вероятно ще стане още по-твърда.