Най-бялата досега боя е била произведена от академични изследователи с цел да се засили охлаждането на сградите и за справяне с климатичната криза, пише "Гардиън".

Новата боя отразява 98% от слънчевата светлина, както и излъчва инфрачервена топлина през атмосферата в космоса. При тестовете тя е охладила повърхностите с 4,5 градуса под заобикалящата температура, дори при силна слънчева светлина. Изследователите казват, че боята може да се появи на пазара след една или две години.

Боядисаните в бяло покриви се използват за охлаждане на сградите от векове. Тъй като глобалното затопляне повишава температурите, техниката се използва и в съвременните градски сгради, като например в Ахмедабад в Индия и Ню Йорк в САЩ.

В Италия покриват ледника Презена, за да го защитят от глобалното затопляне

В Италия покриват ледника Презена, за да го защитят от глобалното затопляне

100 хиляди кв. метра специално покритие...

Наличните понастоящем отразяващи бели бои са далеч по-добри от тъмните покривни материали, но отразяват само 80-90% от слънчевата светлина и абсорбират UV светлината. Това означава, че те не могат да охлаждат повърхности под заобикалящата температура. Новата боя прави това, което води до по-малка нужда от климатици и въглеродните емисии, които произвеждат, които бързо нарастват.

"Нашата боя може да помогне в борбата срещу глобалното затопляне, като помага за охлаждането на Земята", изтъква проф. Сюлин Руан от Университета Пърдю в САЩ, като допълва: "Произвеждането на най-бялото бяло означава, че боята може да отразява максималното количество слънчева светлина обратно в космоса."

Руан уточни, че боядисването на покрив от 93 кв. м ще даде охлаждаща електроенергия от 10 киловата: "Това е по-мощно от централните климатици, използвани от повечето къщи."

Избягват катастрофално глобално затопляне чрез изсмукване на парникови газове от атмосферата

Избягват катастрофално глобално затопляне чрез изсмукване на парникови газове от атмосферата

Намаляват CO2 в атмосферата до равнищата отпреди столетие

Новата боя беше разкрита в доклад в списанието ACS Applied Materials & Interfaces. Три фактора са отговорни за охлаждането, което предизвиква боята. Първо, бариев сулфат е използван като пигмент, който за разлика от конвенционалния пигмент от титанов диоксид, не абсорбира UV светлина. Второ, използвана е висока концентрация на пигмент - 60%.

Трето, пигментните частици са с различен размер. Количеството светлина, разпръсната от частица, зависи от нейния размер, така че използването на обхват разпръсква повече от светлинния спектър от слънцето. Лабораторията на Руан е оценила над 100 различни материала и е тествала около 50 формулировки за всяка от най-обещаващите. Предишната им най-бяла боя използваше калциев карбонат - тебешир - и отразяваше 95,5% слънчева светлина.

Боята от бариев сулфат позволява на повърхностите да бъдат под заобикалящата температура, дори при пряка слънчева светлина, тъй като отразява толкова много слънчева светлина и също така излъчва инфрачервена топлина на дължина на вълната, която не се абсорбира от въздуха. "Радиацията може да премине през атмосферата, като директно се загуби в дълбокия космос, който е изключително студен", обяснява Руан.

Глобалното затопляне затваря 80 млн. работни места до 2030 г., алармира ООН

Глобалното затопляне затваря 80 млн. работни места до 2030 г., алармира ООН

2,2% от всички работни часове по света ще бъдат изгубени

Изследователите уточняват, че ултрабялата боя използва стандартен акрилен разтворител и може да бъде произведена като конвенционална боя. Те твърдят, че боята би била сходна по цена с настоящите бои, като бариевият сулфат всъщност е по-евтин от титаниевия диоксид. Те са тествали и устойчивостта на боята на износване, но посочиха, че са необходими по-дългосрочни тестове за атмосферните влияния, за да се оцени дълготрайността ѝ

Руан увери, че боята не представлява риск за зрението на хората: "Нашата повърхност отразява дифузно слънчевата светлина, тъй че енергията, която върви в определена посока, не е много силна. Просто изглежда ярко бяло, малко по-бяло от сняг."

Патент за боята е подаден съвместно от университета и изследователския екип, който сега работи с голяма корпорация за комерсиализация: "Смятаме, че тази боя ще бъде широко достъпна на пазара, надявам се след една или две години, ако го направим бързо."

Шефът на ООН: Не вървим по правилния път против глобалното затопляне

Шефът на ООН: Не вървим по правилния път против глобалното затопляне

Все по-слаба политическа воля за борба с климатичните промени отбелязва той

Лукас Шертел, експерт по разсейване на светлина от Университета в Кеймбридж във Великобритания, който не е бил част от изследователския екип, отбеляза: "Използването на бои за охлаждане не е новост, но все пак има голям потенциал за подобряване на нашето общество, тъй като това е масово използвано. Това проучване прави стъпка към търговски значими решения. Ако бъде допълнително подобрена, убеден съм, че такава технология може да играе роля за намаляване на въглеродните емисии и да има глобално въздействие."

Шертел каза, че високата концентрация на пигмент в боята и използваните относително дебели слоеве повдигат въпроса за разходите: "Пигментът е основния разход в боята." Руан уточни, че екипът му се надява да оптимизира боята, така че да може да се използва в по-тънки слоеве, може би чрез използване на нови материали, така че да бъде по-лесно да се нанася и да се намалят разходите.

Андрю Парнел, който работи върху устойчиви покрития в Университета в Шефилд във Великобритания, подчертава: "Принципът е много вълнуващ, а науката (в новото проучване) е добра. Но смятам, че може да има логистични проблеми, които не са тривиални. Колко милиона тона (бариев сулфат) ще ви трябват?"

Парнел заяви, че за пълната оценка на новата боя ще е необходимо сравнение на въглеродния диоксид, отделян от добива на бариев сулфат, с емисиите, спестени от по-ниската употреба на климатици. Той също така каза, че зелените покриви, върху които растат растения, биха могли да бъдат по-устойчиви, където е практично.

Project Drawdown, благотворителна организация, която оценява климатичните решения, изчислява, че белите покриви и зелените покриви могат да избегнат между 600 и 1,1 млрд. тона въглероден диоксид до 2050 г., приблизително еквивалентно на до две до три години от общите годишни емисии на Великобритания.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"