Най-малко четирима служители на разузнаването са изразили тревогата си от усилията на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да окаже натиск върху Украйна по политически причини, пише американското издание "Вашингтон пост", цитирано от Си Ен Ен.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на американски представители и други източници, че разузнавачите са споделили недоволството си пред адвокат на Белия дом преди и след телефонния разговор на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския си колега Владимир Зеленски.

В САЩ арестуваха двама от украински произход, приближени на личния адвокат на Тръмп

В САЩ арестуваха двама от украински произход, приближени на личния адвокат на Тръмп

Бизнесмените от Флорида Лев Парнас и Игор Фруман са дарили финансови средства за кампанията на Тръмп

Служителите на разузнаването са предупредили чрез официалните канали на Белия дом дори преди телефонния разговор.

Според вестника служителите са изразили безпокойството си от решението на американската администрация да отстрани тогавашния посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович през май, от конспирациите за Украйна, които разпространява личният адвокат на Тръмп, Руди Джулиани, и индикациите на срещи в Белия дом, че Тръмп иска украинското правителство да предостави компромат срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Тръмп не ме е шантажирал, категоричен Зеленски

Тръмп не ме е шантажирал, категоричен Зеленски

По думите му проведените с Тръмп разговори не са свързани с военна помощ или компанията "Бурисма"

Това безпокойство, пише "Вашингтон пост", е подсилено след телефонния разговор със Зеленски.

Представители коментираха пред вестника, че малко след разговора тогавашният съветник по националната сигурност Джон Болтън и други висши служители са се свързали с подчинени заради проблеми, произтекли от разговора на американския лидер със Зеленски.

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Байдън: Тръмп трябва да бъде свален
Обновена

Байдън: Тръмп трябва да бъде свален

Позиция срещу Тръмп

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.