Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявил пред двама руски дипломати на среща през 2017 г., че не е обезпокоен от намеса на Русия на изборите в САЩ, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на статия на вестник "Вашингтон пост".

Информацията е принудила представители на Белия дом да ограничат достъпа до направените коментари по време на срещата.

Джулиани: Ще говоря, ако Тръмп разреши

Джулиани: Ще говоря, ако Тръмп разреши

Аферата около Украйна се заплита

"Вашингтон пост" пояснява, позовавайки се на източници, че достъпът до съобщението от срещата на Тръмп с руския външен министър Сергей Лавров и тогавашния посланик на Русия Сергей Кисляк е бил ограничен само до няколко представители, за да не се разкриват публично коментарите на президента.

Белият дом не е отговорил на молба на "Ройтерс" за коментар.

По-рано американски медии съобщиха, че Белият дом е ограничил достъпа до стенограмите от телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с лидерите на Русия и Саудитска Арабия.

Срещата на Тръмп с Лавров и Кисляк се възприема като противоречива, след като беше съобщено, че американският лидер е разкрил строго секретна информация за планирана операция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

Ключова оставка в САЩ заради Украйна

Ключова оставка в САЩ заради Украйна

Скандалът набира скорост

По отношение на казуса с намесата на изборите, президентът на САЩ казал пред двамата дипломати, че не е обезпокоен от намеса на Русия на изборите, защото Вашингтон прави същото в други държави, пише "Вашингтон пост".

Този месец американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. В сряда беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.