Близо половината от канадците искат депортиране на хората, които незаконно са пресекли американско-канадската граница. Около половината неодобряват как премиерът Джъстин Трюдо се опитва да разреши проблема. Това става ясно от социологическо изследване на Ройтерс/Ипсос.

40% от анкетираните заявяват, че нелегалната имиграция може да превърне Канада в "по-малко безопасна" страна, подчертавайки потенциалния политически риск за либералното правителство на Трюдо.

През последните седмици е регистрирано увеличение на потока от мигранти, предимно от Африка и Близкия изток, които се прехвърлят от територията на САЩ в Канада.

Според проучването изглежда, че канадците са толкова обезпокоени от нелегалната имиграция, колкото и американските им съседи. 48 на сто от респондентите заявяват, че подкрепят "увеличаване на депортацията на хора, които живеят незаконно в Канада".

48% от анкетираните са на мнение, че мигрантите трябва да бъдат върнати в САЩ, докато 36 на сто споделят, че Канада трябва да "приеме тези имигранти" и да им позволи да внесат документи за убежище.

В САЩ половината от американците искат депортиране на нелегалните имигранти.

46% от канадците смятат, че мигрантският натиск няма да окаже влияние върху сигурността, докато 41% са на противоположното мнение.

46 на сто не са съгласни с действията на правителството относно разрешаването на ситуацията, докато 37% са съгласни, а 17% не знаят.

Проучване на Ипсос от януари показва, че 59% от канадците одобряват Трюдо, докато 41% са против.

За 2017 година канадското правителство е решило да приеме до 300 000 мигранти или под 1% от цялото население на страната.

Сондажът е проведен на 8-9 март и в него са участвали 1001 души.