Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че отменя новото споразумение с бежанската агенция на ООН за депортиране на хиляди африкански бежанци в Европа, съобщават "Таймс оф Израел" и "Аарец".

Вчера еврейската държава съобщи, че е сключила споразумение за разселване на африкански бежанци в западни държави.

Израел даде заден за бежанците

Израел даде заден за бежанците

Германия и Италия се противопоставиха

"Всяка година вземам хиляди решения, които облагодетелстват Израел и израелските граждани. Понякога e взето решение, което трябва да бъде преразгледано", каза Нетаняху на среща с антиимигрантски активисти в Тел Авив.

Израел и ООН се разбраха да депортират африканци в Европа
Обновена

Израел и ООН се разбраха да депортират африканци в Европа

Тел Авив планираше принудително експулсиране на мигрантите в Африка

Нетаняху поясни, че след консултации с активистки лидери, както и с вътрешния министър, "реших да отменя споразумението".

Вчера следобед министър-председателят похвали плана, заявявайки, че 16 250 африкански имигранти ще бъдат разселени в "развити" западни държави, докато подобен брой ще получат временно убежище в Израел.

В рамките на часове Израел измени позицията си по въпроса. В понеделник вечерта израелският лидер обяви, че временно блокира сделката.

Тази сутрин образователният министър Нафтали Бенет разкритикува Нетаняху, заявявайки, че отлагане изпълнението на споразумението не е достатъчно и трябва да бъде отменено. Израелският лидер беше разкритикуван от крайнодесните и съюзниците си, че не се е консултирал с тях предварително.