Нова делегация от законодатели на САЩ пристигна в Тайван в четвъртък, потвърждавайки по-ранните доклади за посещението, има и планирана среща с президента на Тайван Цай Инг-вен на следващия ден, пише "Ройтерс".

На фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон, делегацията, водена от републиканския сенатор Марша Блекбърн, кацна на летището в Тайпе Сонгшан вечерта, след по-ранна обиколка на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до острова и воторо посещение на конгресмени две седмици след нея.

Преди това специалният представител на Пекин по въпросите на Корейския полуостров Лиу Сяомин обвини Вашингтон, че застрашава "мира и стабилността" на Тайванския пролив. Президентът на Тайван по-рано подчерта, че опитът на Китай да нахлуе на острова ще бъде осъден от международната общност и ще плати "висока цена".

Тайван обмисля рекордно увеличение на разходите за отбрана

Тайван обмисля рекордно увеличение на разходите за отбрана

На фона на нарастващото напрежение с Китай

Китай, който твърди, че Тайван е своя територия срещу силните възражения на демократично избраното правителство в Тайпе, започна военни учения близо до острова, след като Пелоси пристигна в началото на август.

Сенатор Блекбърн пристигна в Тайпе в четвъртък на борда на американски военен самолет, показват кадри от летището. Официалната централна новинарска агенция на Тайван съобщи, че тя трябва да се срещне с президента в петък.

Блекбърн, републиканец от Тенеси, по-рано през август изрази подкрепа за пътуването на Пелоси до Тайван.

"Трябва да стоим с Тайван и аз аплодирам Пелоси, че не се поддаде на Байдън или ККП", каза Блекбърн в публикация в Twitter по това време, като се позовава на управляващата комунистическа партия на Китай.

Посещението на Пелоси вбеси Китай, който отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път и като се отказа от някои линии на диалог с Вашингтон, включително военни разговори и изменението на климата.

Тя беше последвана по-късно от петима други американски законодатели, като китайската армия отговори, като проведе още учения близо до Тайван.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да осигурят на острова средствата да се защити. Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Правителството на Тайван твърди, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и затова няма право да претендира за него и че само тайванските 23 милиона граждани могат да решат бъдещето си.

Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ

Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ

Намаляват предпазните средства срещу непреднамерен конфликт, увеличават се дългосрочните военни рискове