Нова Зеландия вдигна минималната надница на 20 долара на час и увеличи данъка върху тези с най-високи доходи до 39%, пише "Гардиън".

Промените влизат в сила от четвъртък, заедно с малко увеличение на помощите за безработица и болничния. Правителството е изчислило, че увеличението на минималната надница - ръст с 1,14 долара на час - ще обхване до 175 000 работници и ще увеличи надниците в икономиката с 216 милиона долара.

Нова Зеландия си осигури ваксина срещу COVID-19 за цялото население

Нова Зеландия си осигури ваксина срещу COVID-19 за цялото население

Нова Зеландия закупи достатъчно дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Новата най-висока данъчна ставка ще засегне всеки, който печели повече от 180 000 долара на година, около 2% от новозеландците. Правителството е пресметнало, че ще донесе допълнителни приходи от 550 милиона долара тази година.

Данни на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество за 2019 г. показват, че минималната надница в Нова Зеландия е сред петте най-високи в света. По време на пандемията много от важните работници са на минимална надница, включително и тези, които работят на летищата и на границата.

През 2020 г. синдикатите призоваха за увеличение на надницата на 22,10 долара на час за тези на предната линия.

Премиерът Джасинда Ардърн съобщи, че изпълнява предизборно обещание. Тя обеща да последват още много неща - строителство на повече жилища, подобряване на здравната система, инвестиране в образование, обучения и възможностите за работа.

Страната продължава да се бори с висок процент на бедност сред децата и с високи цени на жилищата. Жилищата в Окланд са едни от най-скъпите в света, като цените са около 11 пъти над средния доход. Отделно има недостиг на жилища. Повече от 22 800 домакинства чакат за дом.

Нова Зеландия осигурява безплатни дамски превръзки в училищата

Нова Зеландия осигурява безплатни дамски превръзки в училищата

Нова Зеландия ще раздава в училищата безплатни санитарни продукти за борба с "менструалната бедност"

Воденото от Ардърн правителство постепенно увеличи минималната надница през последните 4 г., като от 2017 г. е увеличена с 4,25 долара. Миналата година Ардърн насърчи работодателите да помислят за четиридневна работна седмица и по-гъвкаво работно време.