Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че новото обединено правителство, което днес полага клетва, трябва да наложи израелския суверенитет над еврейските селища на Западния бряг, информира АФП.

"Време е да приложим израелския закон и да напишем още една славна глава от историята на ционизма", призова Нетаняху, коментирайки казуса за еврейските селища в окупираната палестинска територия.

В последния момент отложиха клетвата на кабинета Нетаняху-Ганц

В последния момент отложиха клетвата на кабинета Нетаняху-Ганц

Полагането на клетва от новото правителство на Израел отложено в последния момент с три дни

В началото на церемонията по полагането на клетва на 35-ото правителство в Кнесета Нетаняху заяви, цитиран от "Таймс ъв Израел", че обществото иска обединено правителство и това ще получи. Той е сигурен, че заедно с Бени Ганц, лидер на "Синьо и Бяло", ще работят успешно в правителството, както го направиха по време на военната операция в Газа през 2014 г., когато Ганц беше началник на генщаба на израелската армия. Израелският лидер каза, че страната се нуждае от силно лидерство в борбата с коронавируса.

Опозиционни депутати на няколко пъти прекъснаха речта на министър-председателя. Няколко депутати получиха многократни предупреждения. В пленарната зала се чуваше "подкуп, измама и злоупотреба с доверие", като се има предвид повдигнатите срещу Нетаняху обвинения. Съдебният процес ще започне следващата седмица.

Парламентът одобри сделката на Нетаняху и Ганц за ротационно управление на Израел

Парламентът одобри сделката на Нетаняху и Ганц за ротационно управление на Израел

По-късно днес президентът Реувен Ривлин се очаква да възложи мандат на Нетаняху

Израел се управляваше от преходно правителство повече от 500 дни. За една година еврейската държава на три пъти организира парламентарни избори.

В договореното коалиционно споразумение между Нетаняху и Ганц е заложено ротационно управление. Бенямин Нетаняху съобщи, че Ганц ще поеме премиерския пост на 17 ноември 2021 г.

Ганц от своя страна каза, че новото правителство е сложило край на "най-тежката политическа криза" в историята на Израел. По думите му с новия кабинет се слага край на "ерата на подстрекаването" и начало на "ера на помирението". Според Ганц алтернативата на новото правителство е "на ръба на гражданска война". Ганц отбеляза още, че новата коалиция слага край на "правителство само на половината народ" и сега това е "правителство на целия народ". Лидерът на "Синьо и бяло" вярва, че Нетаняху е взел смело и важно решение да приеме обединено управление.

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Израелският съд разреши коалицията Нетаняху-Ганц

Днес Кнесетът (израелският парламент) гласува коалиционното споразумение между премиера Бенямин Нетаняху и лидера на опозицията Бени Ганц

Поздравления за моя добър приятел, премиера Бенямин Нетаняху, по повод сформирането на ново правителство на Държавата Израел. Най-искрено му пожелавам успех.

Заедно ще продължим усилията си за разширяването и задълбочаването на двустранното ни сътрудничество във всички области от взаимен интерес и ще работим за укрепването на мира и сигурността на международната сцена.

Това написа във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов като пожелание към кабинета.