Близо 18 000 са потвърдените убити или ранени цивилни от началото на войната в Украйна. Това сочат последните данни на ООН на фона наа продължаващия от десет месеца конфликт, съобщава ДПА.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) обаче уточнява, че действителния брой на жертвите и ранените сред украинците е "значително по-висок", но получаването на надеждни данни от първа линия е трудно.

От 24 февруари, когато Москва започна своята военна операция, до 26 декември в страната са регистрирани 17 831 потърпевши цивилни: 6 884 убити и 10 947 ранени.

Сред жертвите има 429 деца.

6 322 убити и 9 634 ранени във войната в Украйна

6 322 убити и 9 634 ранени във войната в Украйна

Това показват официални данни към 18 октомври на Службата на Върховния комисар на ООН

Повечето от регистрираните цивилни убити или ранени са пострадали вследствие на използването на експлозивни оръжия с широкообхватно въздействие, включително обстрел с тежка артилерия или ракетни и въздушни удари, посочват от ООН.

Най-тежко пострадалият регион е Донбас, който включва източните Донецка и Луганска област.

От началото на октомври Русия нанася въздушни удари и по електрическата инфраструктура на Украйна, които причиняват прекъсване на електрозахранването и оставят милиони без отопление на фона на рязко понижаващите се температури.

Москва твърди, че атаките не са насочени срещу цивилни, а имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава и да я накарат да преговаря. От своя страна Киев определя подобни атаки като военно престъпление.

Пентагонът: По 100 000 жертви и от двете страни на войната в Украйна

Пентагонът: По 100 000 жертви и от двете страни на войната в Украйна

Марк Мили смята, че е много вероятно да няма победител на фронта