6 322 души са били убити, 9 634 - ранени след инвазията на Русия на 24 февруари. Най-малко 397 деца са били убити. 

Това показват официални данни към 18 октомври на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Действителните данни вероятно са много по-високи.

Почти 18 милиона души - повече от 40 процента от цялото украинско население - сега се нуждаят от хуманитарна помощ.

14 милиона са принудени да напуснат домовете си - 6,2 милиона вътрешно разселени лица и близо 7,7 милиона бежанци.

Тя каза, че според УНИЦЕФ около 5,7 милиона деца в училище са били засегнати от началото на войната.

Световната здравна организация казва, че е имало над 630 потвърдени атаки срещу здравеопазването и с всеки изминал ден се появяват "нови измерения".

146 тела са ексхумирани в Лиман

146 тела са ексхумирани в Лиман

Извадени са общо 111 тела на цивилни и 35 на украински военни

Психосоциалната травма се очертава като допълнително измерение на страданието на цивилното население, като украинското министерство на здравеопазването и СЗО съобщават, че най-малко 10 милиона души ще се нуждаят от психосоциална подкрепа.

Въпреки всички предизвикателства, още тази година повече от 590 хуманитарни партньори вече предоставят критична помощ и защита в цялата страна. Много от тях са национални и местни хуманитарни организации, ръководени от жени организации и доброволци, които са в челните редици на тези усилия. Трябва да похвалим тяхното лидерство, смелост и ангажираност."

Заедно повече от 13 милиона души са били достигнати от хуманитарни организации в цялата страна.

Второ, тя каза, че новите достъпни зони означават възможност за достигане до нови общности с хуманитарна помощ и основни услуги, но в освободените райони на Харков, Херсон и Донецк заплахата от заразяване с противопехотни мини и неексплодирали боеприпаси възпрепятства операциите.

Зеленски:  Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Зеленски: Светът трябва да предотврати нови руски терористични атаки

Терористична атака срещу водноелектрическата централа в Каховка ще бъде същата като използването на оръжия за масово унищожение