Полицията в Украйна е приключила процедурите по ексхумация на най-голямото място за масово погребение в Лиман в Донецка област. Извадени са общо 111 тела на цивилни и 35 на украински военни. Това са съобщили от Главното управление на Националната полиция на Украйна в Донецка област, цитирани от "Укринформ".

Масов гроб с 50 тела открит в украинския Лиман

Масов гроб с 50 тела открит в украинския Лиман

Поредна зловеща находка

"Полицията приключи издирвателно-следствените действия в гробището в Лиман, където след освобождаването на града от руския агресор бяха открити две масови гробища. На едно място са погребани цивилни, а на друго - украински защитници. Убитите са погребани в окопи. Някои гробове са безименни. В резултат на обширни работи, продължили повече от две седмици, следователите извадиха 146 тела", се посочва в доклада.

Според полицията, в Лиман са открити двадесет и пет гробни места. В момента там работят следствени екипи. Като цяло в освободените райони на Донецка област има 58 такива гробища. Всеки ден полицията получава все повече сигнали от местни жители за погребения. Достъпът до някои гробове обаче е невъзможен поради активните военни действия в момента.

Около 200 тела са ексхумирани в Лиман

Около 200 тела са ексхумирани в Лиман

Броят на откритите тела се увеличава всеки ден

Като цяло досега в северната част на Донецка област са ексхумирани общо 166 тела. Сред цивилните жертви има 85 мъже, 66 жени, пет деца и 10 от тези, чийто пол все още не е идентифициран.

По предварителни данни повечето жертви са загинали от наранявания от шрапнел и естествена смърт.

Някои тела носят следи от насилствена смърт. Броят на екзекутираните от руски войници ще бъде съобщен веднага след приключване на всички експертизи.

Припомняме, че на 1 октомври въоръжените сили на Украйна освободиха Лиман от руските нашественици и поеха контрола над града.

На 4 октомври украинският национален флаг беше официално издигнат над освободения Лиман.

Масови гробове с над 400 тела бяха открити в Изюм, Харковска област.

Миналата седмица стана ясно и заключението на независимата анкетна комисия на ООН за Украйна, а именно беше потвърдено, че са били извършени военни престъпления.

Нови зверства на руските войници в Лиман

Нови зверства на руските войници в Лиман

Разкрития на украинските власти