Пандемията заплашва да намали още повече напредъка към равенство между половете, който и без това е твърде бавен, предупреди във вторник ООН.

Неравенството, основано по полов признак е на почти същите позиции в обществата, колкото е било и преди 25 години, се посочва в нов доклад на световната агенция.

Само по-добро образование и намалена майчина смъртност са постигнати, откакто 189-те членове на ООН поеха ангажимент за правата на жените на конференцията в Пекин през 1995 г., каза генералният секретар Антониу Гутериш.

"Нито една държава не е постигнала равенство между половете и кризата с COVID-19 заплашва да подкопае постигнатите ограничени победи."

Докладът на ООН установява, че по-малко от половината от жените работят, в сравнение с три четвърти от мъжете.

Участието на жените в работната сила е особено ниско, под 30%, в Южна Азия, Северна Африка и Западна Азия, каза ООН.

Напредъкът в равенството между половете в политическото ръководство също е бавен, каза ООН, като днес има само още осем жени държавни или правителствени ръководители - монарси, президенти или министър-председатели, отколкото през 1995 г.

ООН: Пандемията застрашава икономически по-тежко жените

ООН: Пандемията застрашава икономически по-тежко жените

Очаква се тя да тласне още 47 милиона повече жени и момичета към бедност

Делът на жените на ръководни длъжности е почти същият като през 1995 г., каза ООН.

Забавянето на напредъка на жените е неплатената работа, която вероятно се очаква да свърши у дома, се казва в съобщението.

Сред самотните жени на възраст от 25 до 54 години четири от всеки пет са наети, но ако имат партньор и дете, процентът пада под половината, се казва в съобщението.