Русия може да е нарушила принципите за водене на военни действия съгласно международното хуманитарно право със смъртоносните удари срещу Украйна в понеделник. Това заяви говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, цитиран от "Ройтерс".

"Ние сме сериозно загрижени, че някои от атаките, изглежда, са насочени към критична гражданска инфраструктура, което показва, че тези удари може да са нарушили принципите за водене на военни действия съгласно международното хуманитарно право", подчерта Равина Шамдасани на пресконференция.

"Призоваваме Руската федерация да се въздържа от по-нататъшна ескалация и да предприеме всички възможни мерки за предотвратяване на цивилни жертви и щети на гражданската инфраструктура", настоя тя.

Вчера беше съобщено за няколко експлозии в центъра на украинската столица, както и в градовете Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, а също и в Днипро в централната част на страната.

"Страхливо и варварско": ЕС осъди руските ракетни атаки, предупреди Беларус да не се меси

"Страхливо и варварско": ЕС осъди руските ракетни атаки, предупреди Беларус да не се меси

Съюзът заплаши Минск със строги санкции, ако помага на своя съюзник да убива цивилни

През нощта е имало нападение и в Запорожие, като украинските власти отчитат поне десет ракети.

По информация на върховния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний руските военни са изстреляли общо 75 ракети по украинска територия по време на масираната ракетна атака.

Според данните най-малко 11 души са били убити, а 64 са пострадали при нападението.

След нападенията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

Европейската комисия осъди като "варварски" руските ракетни удари срещу Киев и други украински градове.

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна.

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

Алиансът продължава да подкрепя смелия украински народ