Американски служители продължават да арестуват участници в щурма над сградата на Конгреса, извършен по-рано тази седмица, докато течеше финалният етап по избор на следващ президент, съобщиха източници, цитирани от Анадолската агенция.

Повдигнати са им редица обвинения - за незаконно проникване в институция,  кражба на държавно имущество и вандалски прояви.

Трюдо обвини Тръмп за щурма над Капитолия

Трюдо обвини Тръмп за щурма над Капитолия

Допуснал е да бъде застрашена демокрацията

Петима души бяха убити в хаоса, включително полицай от Капитолия.

Припомняме, че по-рано бяха задържани повече от 50 души и много от тях вече се сдобиха с обвинения.

Световните лидери осъдиха вандалските прояви и някои от тях директно обвиниха Доналд Тръмп за тях.

Въпреки опитите на Тръмп обаче, Джо Байдън бе избран за президент.  Байдън заяви, че решението на президента Доналд Тръмп да не присъства на инагурацията му е едно от малкото неща, за които двамата са в съгласие.

Потвърдиха и автентичността на скандалния разговор Тръмп за Джорджия, в който той притиска властите да признаят него за победител.

Междувременно, демократите в Конгреса са решени да задействат процедура по отстраняването на държавния глава. В понеделник се очаква те да подадат необходимите документи.

Те се позовават на 25-та поправка в Конституцията.

57% от американците искат незабавно отстраняване на Тръмп

57% от американците искат незабавно отстраняване на Тръмп

70% не одобряват поведението му...

В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ.