Три подземни езера са открити близо до южния полюс на Марс. Учените също потвърдиха съществуването на четвърто езеро - за наличието на което бе намекнато през 2018 година, съобщава БиБиСи.

Течната вода е жизненоважна за биологията, така че откритието е интересно за изследователите, изучаващи потенциала за живот другаде в Слънчевата система. Но е вероятно езерата да са изключително солени, което може да затрудни оцеляването на всеки микробен живот в тях.

Тънката атмосфера на Марс означава, че присъствието на течна вода на повърхността е почти невъзможно. Но водата може да остане течна под земята.

Последното откритие е направено с помощта на данни от радарен инструмент на космическия кораб Mars Express на Европейската космическа агенция (Esa), който обикаля около Червената планета от декември 2003 г.

През 2018 г. изследователите са използвали данни от радара на Марсис, за да съобщят признаци на 20 км широко подводно езеро, разположено на 1,5 км под южните полярни наслоявания на Марс, дебела полярна шапка, образувана от пластове лед и прах.

НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за древен живот

НАСА изстреля апарат към Марс в търсене на доказателства за древен живот

Марсоходът Perseverance

Тази констатация обаче се основава на 29 наблюдения, събрани от Марсис между 2012 и 2015 г. Сега екип, включващ много от същите учени от изследването от 2018 г., анализира много по-голям набор от 134 радарни профила, събрани между 2010 и 2019 г.

"Не само потвърдихме позицията, степента и силата на рефлектора от нашето проучване за 2018 г., но открихме и три нови светли области", коментира съавторът Елена Петинели от университета "Рома Тре" в Италия.

"Основното езеро е заобиколено от по-малки тела с течна вода, но поради техническите характеристики на радара и неговото разстояние от повърхността на Марс не можем окончателно да определим дали те са взаимно свързани".

Екипът взе назаем техника, използвана често при радарни звукови изследвания на подледникови езера в Антарктида, Канада и Гренландия, като адаптира метода за анализ на данните от Марсис.

"Тълкуването, което най-добре съвместява всички налични доказателства, е, че отраженията с висока интензивност (от Марс) идват от басейни с течна вода", обяснява съавторът Себастиан Лауро, също от университета в Италия.

На тези дълбочини няма достатъчно топлина, за да се стопи ледът, така че учените смятат, че течната вода трябва да съдържа високи концентрации на разтворени соли. Тези химически соли могат значително да понижат точката на замръзване на водата.

Всъщност последните експерименти показват, че водата с разтворени соли на магнезий и калциев перхлорат може да остане течна при температури от минус 123 градуса.

Китай изстреля космически апарат към Марс

Китай изстреля космически апарат към Марс

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета

"Тези експерименти демонстрираха, че могат да се запазят за геологически значими периоди от време, дори при температурите, характерни за марсианските полярни региони (значително под температурата на замръзване на чиста вода)", допълва съавторът Грациела Капрарели от университета Южен Куинсланд, Австралия.

"Следователно ние смятаме, че всеки процес на образуване и същесвтуване на вода под ледените полярни шапки изисква течността да има висока соленост."

Дали живот би могъл да оцелее при такива условия зависи от това колко са солени тези марсиански басейни. На Земята само много специфични видове микроби, известни като халофили, могат да оцелеят в най-солените водни басейни.

Роберто Оросей, главен учен в експеримента Марсис, коментира: "Въпреки че съществуването на едно единствено подледниково езеро може да се отдаде на изключителни условия като наличието на вулкан под ледената покривка, откриването на цяла система от езера предполага че процесът им на формиране е относително прост и често срещан и че тези езера вероятно са съществували през голяма част от историята на Марс."

"По тази причина те все още биха могли да пазят следи от всякакви форми на живот, които биха могли да се развият, когато Марс е имал плътна атмосфера, по-мек климат и присъствие на течна вода на повърхността, подобно на ранната Земя."

Намериха подземно езеро на Марс

Намериха подземно езеро на Марс

Откритието увеличава възможностите за микробен живот