Откриха телата на британски и италиански катерач, които са изчезнали по време на изкачването на т.нар. "убийствена планина" Нанга Парбат, предаде "Ройтерс", позовавайки се на италианския посланик в Пакистан.

Италианецът Даниеле Нарди и колегата му алпинист Том Балард са се опитали да да направят зимно изкачване на 8126-метровата Нанга Парбат в Хималаите, смятана за една от най-трудните алпинистки подвизи в света.

Телата на катерачите се намират на голяма надморска височина на коварния път на Нанга Парбат, който никой не се е изкачил успешно, което означава, че е малко вероятно телата им да бъдат възстановени

Двамата катерачи последно са били чути на 24 февруари, когато Нарди се обадил на жена си.

Балард е син на известната британска алпинистка Алисън Харгрийвс, която стана първата жена, изкачила се на връх Еверест през 1995 г., но почина по-късно през същата година, докато слизаше от върха на Пакистан K2, втората най-висока планина в света.

Първото успешно зимно изкачване на Нанга Парбат е направено през февруари 2016 г. Полски катерач умира на планината през януари 2018 г., но партньорката му е спасена.

През юни 2017 г. един испанец и аржентинец бяха убити от лавина, докато се опитваха да стигнат до върха.