Украйна откри още два масови гроба с телата на стотици хора в град Изюм, който Киев успя да си върне от Русия. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Той призова за продължителен санкционен натиск върху Русия, чиито войски бяха разгромени в Североизточна Украйна в светкавична контраофанзива по-рано този месец.

До момента руските власти не са излезли с коментар относно твърдението на Зеленски за откриването на още два масови гроба. Москва последователно отрича да е извършвала жестокости във войната в Украйна или военните ѝ действия да са били насочени срещу цивилни.

"Днес получих повече информация. Открити са още два масови гроба - големи гробове с телата на стотици хора. Говорим за малкия град Изюм", подчерта украинският президент.

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Сценарият бил същият като в Буча

"Санкциите трябва да продължат. Тези санкции ще имат както политическо, така и финансово въздействие", подчерта още той.

След продължилата месеци руска окупация украинските власти откриха голям масов гроб в гориста местност в Изюм по-рано този месец и започнаха разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на хората, погребани в него.

Миналата седмица приключи ексхумацията на телата на 436 души. Повечето от тях изглежда са починали от насилствена смър. Има и признаци, че 30 от тях са били подложени на мъчения.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в Изюм.

Миналата седмица стана ясно и заключението на независимата анкетна комисия на ООН за Украйна, а именно беше потвърдено, че са били извършени военни престъпления. 

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми