Приключи ексхумацията на убитите от руските нашественици и заровени в масови гробове в Изюм, Харковска област. Открити са общо 447 тела, съобщи "Укринформ".

"Работите продължиха седмица без прекъсване. От гробовете бяха извадени 447 тела. От тях 215 са жени, 194 са мъже, 5 са ​​деца и 22 са военнослужещи. Освен това са намерени останките на 11 души, чийто пол не може да бъде определен в момента", написа във Фейсбук шефът на Националната полиция на Украйна Игор Клименко.

Както беше отбелязано, "има много тела със следи от мъчения. Полицейските криминалисти са изправени пред трудна задача: да идентифицират тялото на всеки убит човек. Роднините трябва да ги погребат по човешки начин".

Той отбеляза, че "разследващите внимателно документират всяко военно престъпление, извършено от руски военнослужещи. Нито един детайл няма да бъде пропуснат, защото престъпниците трябва да бъдат наказани".

Клименко благодари на "следователите, съдебните експерти, спасителите и всички, които са участвали в процеса на ексхумация. Това е трудна, но много важна работа".

Шефът на Националната полиция също благодари на чуждестранните и украинските медии за отразяването на престъпленията на Русия.

"Светът трябва да види и да помни зверствата на руските мъчители", подчерта Клименко.

Както беше съобщено, на 10 септември украинските войски освободиха Изюм от руснаците, които наложиха контрол в началото на април.

На 16 септември президентът Володимир Зеленски заяви, че повече от 400 тела, включително такива със следи от мъчения, са открити в масови гробове в освободения Изюм.

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Кремъл отхвърли като лъжа обвиненията за военни престъпления в Изюм

Сценарият бил същият като в Буча

Русия обаче отрича да има вина за смъртта на стотиците, погребани в масовия гроб.

Международната общност призова за разследване и наказания.

В Украйна са били извършени военни престъпления. Това е заключението на независимата анкетна комисия на ООН за страната, направено въз основа на доказателства, събрани от четири украински региона, съобщава "Ройтерс".

"На базата на доказателствата, събрани от Комисията, тя заключи, че в Украйна са извършени военни престъпления", заяви Ерик Мьосе пред Съвета по правата на човека в Женева.

Изявлението му идва след проведени разследвания в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми, където комисията посети 27 населени места и разпита повече от 150 жертви и свидетели.

Разследването беше започнато през май, когато върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет обвини Русия в "незаконни убийства", наред с други престъпления.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. В момента комисията разследва подобни смъртни случаи в 16 града и населени места", обясниха следователите.

Ексхумирани са 146 тела от масовия гроб в Изюм

Ексхумирани са 146 тела от масовия гроб в Изюм

Предстои експертизата да докаже от какво точно са загинали