Московският военен съд отложи днес делото за убийството на руската разследващата журналистка Анна Политковска, съобщи РИА Новости.

Причина за отлагането е неявяване на един от съдебните заседатели - жената не е успяла да присъства на съдебното заседание, защото детето й трябвало да мине през рутинен медицински преглед.

Политковска, която спечели международно признание за материалите си за военните жестокости срещу цивилни граждани в Република Чечня, беше застреляна в асансьора, на блока, в който живееше.

Полицията определи убийството й през октомври 2006 г. като поръчково.

Припомняме, според обвинителния акт организатор на убийството е Сергей Хаджикурбанов, а Джабраил и Ибрахим Махмудови са изпълнили поръчката.

За убийството е обвинен и техният по-голям брат Рустам, който все още е на свобода. Срещу него е повдигнато отделно обвинение.

Престъплението получи международен отзвук и всички реакции бяха единни в призива към Москва незабавно да разкрие извършителите и поръчителите на убийството. То бе определено като брутален акт и заплаха за цялата журналистика в Русия.

Анна Политковска бе известна с критичните си статии за политиката на управление на Владимир Путин и разследванията и за Чечня и Северен Кавказ, засягащи данни за корупция в редиците на армията и държавния апарат.