Самолет на "Аерофлот" - "Сухой Суперджет 100" прекъсна излитането си от Уляновск. Причината е отказ в хидравличната система, съобщи РИА "Новости". Агенцията се позовава на летищните власти.

Самолетът е трябвало да лети от Уляновск за Москва.

Това е пореден инцидент след трагедията на московското летище "Шереметиево", когато самолетът Sukhoi Superjet 100 на компанията "Аерофлот" излетя от Москва за Мурманск, но на 28-ата минута екипажът взе решение да се върне, за да извърши аварийно кацане. При приземяването двигателите се запалиха и пламъците обхванаха опашната част на летателния апарат. Загинаха 41 от общо 78 пътници.Основната версия на разследващите за причината за трагедията са действията на пилотите при кацането.

Няколко дни по-късно бе съобщено за инцидент със самолет Sukhoi Superjet 100 на компанията "Аерофлот", изпълнявал полет от Москва за Самара, който се е върнал на летище "Шереметиево".

Вече се чуват гласове за забрана на полетите със "Сухой Суперджет 100".

В Европа единствено ирландската компания CityJet реши да купи самолета и го отдаде на лизинг на Brussels Airlines. Белгийският превозвач обаче прекрати използването на руския самолет в началото на тази година. CityJet на свой ред се отказа от употребата на Sukhoi Superjet 100.

Politico: Катастрофата в Шереметиево погребва руското производство на граждански самолети

Politico: Катастрофата в Шереметиево погребва руското производство на граждански самолети

Проблеми с надеждността…

Пускането на Superjet 100 поначало тръгна със скандал. През 2010 г. руски медии съобщиха, че 70 от инженерите в завода, където се произвежда самолетът, са били с фалшиви дипломи.

През 2012 г. Superjet 100 се разби Индонезия при демонстративен полетпред потенциални купувачи.