В четвъртък френският парламент одобри най-новите мерки на правителството за справяне с коронавируса, включително трансформирането на сегашния здравен паспорт в по-строг ваксинационен пропуск, предаде Ройтерс.

Новите правила бяха подкрепени от 214 членове на парламента, срещу 93, които гласуваха против, а 27 се въздържаха. След това те ще бъдат отнесени към Сената, който ще ги разгледа преди по-нататъшното им одобрение.

Съгласно законопроекта от лицата над 12-годишна възраст ще се изисква да докажат ваксинационния си статус, за да получат достъп до ресторанти и барове, културни обекти или междуградски обществен транспорт. Отрицателният тест за Covid-19 вече няма да е достатъчен, освен за достъп до здравни заведения и услуги.

По-рано управляващата партия "Република в движение" защити използването на рязък тон от френския президент Еманюел Макрон, който засили кампанията си срещу хората, отказващи да се имунизират срещу Covid-19.

Макрон иска да ядоса неваксинираните във Франция

Макрон иска да ядоса неваксинираните във Франция

На фона на рекордна заболеваемост, но и четири месеца преди изборите

Макрон заяви, че иска да "вбеси" неваксинираните, като усложни живота им дотолкова, че в крайна сметка да си поставят ваксината. В интервю за вестник Le Parisien той също така нарече неваксинираните хора безотговорни и недостойни да бъдат считани за граждани.

В сряда Франция регистрира рекордните над 335 000 нови случая на коронавирус и още 246 смъртни случая в болниците.