Камарата на общините отхвърли предложение за втори референдум за Брекзит, съобщават британски медии.

334 депутати гласуваха "против", а 85 "за" - мнозинство от 249 гласа.

Депутатите гласуваха внесена от Сара Уоластън поправка, която призовава за отлагане на Брекзит, за да има повече време за организиране на референдум за Брекзит. Законодателите за първи път гласуваха предложение за втори референдум за повече от една година. Последното беше през декември 2017 г. в парламентарна комисия във връзка със законопроекта за напускане на ЕС. Тогава лейбъристите се въздържаха, както сега.

Във внесения от Уоластън текст се казва, че премиерът трябва да поиска от ЕС отлагане на Брекзит за провеждане на публичен вот, при който британците могат да дадат съгласието си за напускане на Общността при условията, установени от парламента, или запазване на еврочленството.

Лейбъристката партия обяви, че няма да подкрепи поправката за втори референдум.

След това депутатите отхвърлиха поправката на Хилари Бен, която гласи, че следващата сряда трябва да се проведе дебат, който ще даде начало на процес, позволяващ на депутатите да проведат индикативни гласувания на алтернативи на Брекзит. Най-общо се призовава за отлагане и парламентът да има повече време за постигане на консенсус по Брекзит.

Тази поправка беше важна, тъй като принуждаваше провеждане на серия от индикативни гласувания за такъв Брекзит, какъвто парламентът желае. Нарушава функцията на правителството на Мей. Но сега премиерът ще може да представи плана на правителството на 20 март (сряда).

314 депутатите гласуваха "против", а 312 "за".

Британските депутати отхвърлиха поправка на поправката на лейбъриста Люси Пауъл, която има за цел да гарантира, че процесът, създаден от поправката на Бен - дебат следващата сряда, предложение за последователни индикативни гласувания, които трябва да позволят на депутатите да приемат алтернатива на Брекзит - не може да продължи след края на юни. Поправката на Пауъл е отхвърлена от 314 депутати срещу 311.

Парламентът не одобри и поправка на лейбъристите. В нея се казва, че Брекзит трябва да се отложи, за да се даде повече време на депутатите да съберат мнозинство за различен подход при напускането на ЕС. 318 депутати гласуваха "против" поправката, а 302 я подкрепиха.

Лейбъристът Крис Брайънт се отказа от поправката си, която гласи, че не трябва да се позволява на Тереза Мей да внася споразумението си с ЕС в парламента за трето гласуване.