Лидерът на германските християндемократи, партията на германския канцлер Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер предположи вчера, че нейният наследник вероятно няма да бъде избран преди декември.

Крамп-Каренбауер наследи Меркел като лидер в края на 2018 година. Тя ще обяви официално през февруари, че няма да се кандидатира за канцлер на изборите през 2021 г. и ще се откаже партийно ръководство.

Възникналият през феевруари скандал в германската провинция Тюрингия отслаби позициите на Крамп-Каренбауер.

По-късно този месец трябваше да се проведе специална конференция за около 1000 делегати, които да изберат новия лидер. Това обаче беше отменено, тъй като Германия забрани големи събирания заради коронавируса и не беше посочена нова дата.

В Германия все още не са овладели заразата, но виждат забавяне

В Германия все още не са овладели заразата, но виждат забавяне

В Германия смъртността е 2,4%

ХДС трябва да проведе редовна конвенция в началото на декември.

Трима са основните претенденти за ръководството на ХДС: Фридрих Мерц, консервативен бивш лидер на парламентарната група; Армин Лашет, по-либералният премиер на Северен Рейн-Вестфалия и Норберт Ройтген, който председателства комисията по външни работи на парламента.

И тримата кандидати за наследници на Меркел са мъже и родом от провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Говорител на германското правителство коментира през февруари, че Каренбауер иска да остане военен министър на Германия и канцлерът Меркел подкрепя това.

Меркел обяви, че няма да търси пети мандат.