6-годишно момиче почина от септичен шок в Солун, Северна Гърция, миналия понеделник, 13 февруари. Кръвната култура разкри, че момичето е било заразено със стрептокок, който отне живота на няколко деца в Обединеното кралство и други европейски страни, съобщава "Кийп толкинг Грийс".

Момичето е интубирано в линейка и транспортирано до болницата Ипократейо в Солун. Тя е развила висока температура в продължение на два дни, имала е задух и е претърпяла сърдечен арест.

Според съобщение на гръцката национална здравна организация EODY в понеделник, 20 февруари, тя е била информирана за смъртта на детето от болница миналата седмица.

В понеделник, 13.02.2023 г., Националната организация по обществено здраве е информирана от лечебно заведение в страната за смъртта на шестгодишно дете, което е получило септичен шок. Смъртта е докладвана на ECDC от EODY, както се очаква, тъй като кръвната култура разкрива инвазивен стрептокок от група А (iGAS - Streptococcus pyogenes).

Това е често срещана бактерия, но инвазивните стрептококови инфекции от група А не се проследяват чрез системата за задължително отчитане на заболявания в Гърция.

Въпреки това, поради скорошното избухване на случаи в Обединеното кралство и други европейски страни, EODY поиска потвърдените случаи на стрептококи от група А да бъдат докладвани от здравните служби на страната.

Отбелязва се, че EODY е изпратил препоръки за подходящи защитни мерки и терапевтично лечение на подобни инциденти и е нащрек за ранното идентифициране на случаите.

Това е първият смъртен случай от стрептокок А от епидемията в Европа и епидемиологичните данни не показват безпокойство за общественото здраве в страната, подчертава EODY в съобщението си.

Бактериална инфекция погуби най-малко 30 деца във Великобритания

Бактериална инфекция погуби най-малко 30 деца във Великобритания

От 19 септември насам