Турски офицер в база на НАТО е потърсил убежище в САЩ, след като е бил отзован от турското правителство заради неуспешния опит за преврат. Това обявиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Това е първият подобен случай с турски военен офицер в САЩ след проваления пуч.

Случаят може допълнително да обтегне отношенията между САЩ и Турция, тъй като Анкара настоява Вашингтон да предаде ислямския проповедник Фетуллах Гюлен – обвиняван от турските власти като основен организатор на пуча.

Двама американски представители заявиха, че турският офицер е работил в щаб на НАТО в Норфолк, Вирджиния. Те не разкриха името и чина му.

Обаче източник в турското посолство във Вашингтон разкри, че турският контрадмирал Мустафа Угурлу не е докладвал на властите, след като Турция издаде заповед за задържането му миналият месец.

На 22 юли, на този ден той остави значките и личната си карта в базата и след това никой не е чувал нищо за него, поясни турският източник.

Според представителя той заемаше поста заместник-командир на генщаб за командване, контрол, разгръщане и устойчивост.

Източникът добави, че двама други офицери с по-нисък чин са били извикани в Турция от САЩ, но няма заповед за задържането им. Единият от тях се прибра, а другият ще се прибере в Турция скоро, добави турският представител.