Скръбта на близките на загиналите се увеличава все повече и повече от трудностите около идентифицирането на телата на жертвите.

Семейства, които пристигат в Мадрид, непрекъснато изразяват гнева си, съобщават Евронюз и БиБиСи.

Една от жените е показала на журналисти мобилния си телефон със съобщенията от съпруга й. В тях Рубен Сантана е казал, че се притеснява да лети с този самолет, особено след едночасовото закъснение.

Той е искал да слезе от самолета след първия неуспешен опит за излитане, но му е било категорично забранено.

Друга жена е разказала за подобен случай, в който момче се е обадило на майка си и е споделило, че има същите притеснения. Всички врати били заключени.

Роднина на друг загинал разказа, че половината от хората на борда са искали да слязат след неуспешния опит за излитане, но не им е било разрешено.

Много деца и млади хора са пътували с фаталния самолет. „Момичетата бяха на 19 и 23. Бебето се роди през месец май. Наистина е много трудно," обезумяло обяснява млад мъж.

Служители и пътници на летището в Мадрид почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание. Крал Хуан Карлос и Кралица София за пореден път заявиха, че ще направят каквото е необходимо, за да подкрепят близките на загиналите.

Оцелелите след катастрофата са само 19. Лигия Паломино, 41-годишна лекарка, е една от оцелелите след катастрофата на летището в Мадрид.

„Самолетът се тресеше. Тогава си помислих, че може да се разбием. Не знам какво стана после. Видях хора, дим, експлозии - мисля, че те ме събудиха, защото бях изпаднала в безсъзнание," разказва за катастрофата тя.

„Повдигнах главата си и виждах само разпокъсани тела. Помислих си, че ако скоро не дойде помощ, ще умра," разказва оцелялата.

От 22 деца, който са били на борда на самолета, само 3 са оцелели. Пожарникарят Франсиско Алварес е успял да спаси едно от най-малките.

„Взех едно от децата и когато го качих в камиона той ми каза, че има чувството, че е във филм. Попита ме: „Кога ще свърши този филм? Къде е баща ми?" Той ме попита дали това се случва наистина или е филм. Искаше филма да свърши по-бързо," разказва пожарникарят.

Ертома Боланос и приятелката му Алмудена, и двамата 26-годишни, пристигнали на летището с няколко минути закъснение, което ги е спасило от жестоката катастрофа.

Те разбрали за нещастието, когато семейството на Алмудена се обадило, за да им каже, че са видели разбития самолет в кадри по телевизията.

„Днес е едно повторно раждане. Пристигнахме 3 минути по-късно, дори успяхме да се регистрираме, но не стигнахме навреме до изхода за самолета," споделят впечатленията си от първите минути след катастрофата.

„Накрая се върнахме и започнахме да питаме кога е следващия полет. Тогава разбрахме, че самолетът, на който трябваше да сме и ние, се е разбил. Нямахме никаква представа как се е случило. Не можах да повярвам."

„Трябваше да летим за Канарските острови - ние сме от там. Няма да повярвате, но ще пътуваме със самолет на Spanair," разказва още двойката.

Припомняме, самолетът на испанските авиолинии Spanair излезе от пистата на мадридското летище Барахас и се запали на 20 август.

Вчера официално потвърдиха, че сред пътниците на борда на катастрофиралия в Мадрид самолет е била българката Антоанета Кожухарова.

В списъка, публикуван от Spanair тя е под името Антоанет Станимирова.