Знаменитата кристална сфера на нюйоркския „Тайм скуеър" ще бъде спусната на земята през последната минута на 2011 г., предадоха информационните агенции.

Така символично ще бъде отбелязано изпращането на старата и настъпването на новата година в САЩ и в цялото Западно полукълбо.

Нюйоркчани наричат централния площад „Тайм скуеър", обхващащ 17 квартала,  „кръстопът на света".

Традицията със спускането на сферата от небостъргача на вестник „Ню йорк таймс" е с над 100-годишна история. Само през 1942 г. и 1943 г. тя не е спазена заради затъмнението на града по време на Втората световна война.

Диаметърът на кристалното кълбо е почти 4 метра, а теглото му е над 5000 кг.

Ритуалът със сферата е една от най-популярните и най-масови новогодишни церемонии по света.
Очаква се през тази година тя да събере „на живо" около един милион зрители.
Според предварителната информация, пред публиката ще се появят Лейди Гага и Джъстин Бийбър. .

Часове преди това центърът на Лондон ще бъде озарен от един от най-пищните в света спектакли с фойерверки. Той ще започне веднага след като емблематичният Биг Бен отбележи полунощ.
Всяка година шоуто се наблюдава от стотици хиляди хора.

За да избегнат инциденти, властите на британската столица издадоха специални препоръки към жителите и гостите на Лондон за това как да се подготвят, за да посрещнат на открито настъпването на 2012 г.

Обикновено хората прииждат към центъра на града още преди мръкване, като често носят храни и пособия за пикник.

Много от тях наблюдават светлинното шоу от баржи в река Темза.

Междувременно кметството на Париж забрани фойерверките във френската столица, въпреки че и тук светлинното зрелище се е превърнало в традиция.

В официално съобщение от полицията беше обявена забрана за продажба и използване на  пиротехника. За продажба на фойерверки глобата ще бъде до 1500 евро, а за  използването им- 38 евро.

Местните власти обясняват забраната със загриженост за опазване на обществения ред и предпазване на гражданите от наранявания.

В Москва също се очаква хората масово да посрещнат 2012 г. на открито - на централния площад и в градските паркове. В руската столица фойерверките са разрешени, но властите уточняват, че ще има засилени мерки за сигурност.