Компанията Nord Stream 2 AG е подала заявка за алтернативен маршрут на "Северен поток-2" в Дания, съобщават руски медии.

Представител на датската агенция по енергетика потвърди пред ТАСС, че са получили заявление за изграждане на газпровода по алтернативен маршрут.

Днес получихме ново заявление и ние ще го проучим, изтъкна говорителят на агенцията.

"Южен поток" не се различава от плановете на Германия за "Северен поток" 2

"Южен поток" не се различава от плановете на Германия за "Северен поток" 2

Румен Радев определя за трудни следващите няколко години в реформирането на ЕС

Дания все още не е издала разрешение за прокарване на тръбата през териториалните води на страната. Въпросът се разглежда от външното министерство на страната.

Финландия обсъди с Тръмп "Северен поток -2"

Финландия обсъди с Тръмп "Северен поток -2"

Газови трасета в Европа

Nord Stream 2 AG иска алтернативният маршрут да минава през датската изключителна икономическа зона северозападно от остров Борнхолм в Балтийско море. Така алтернативният маршрут няма да преминава през датските териториални води.

Русия нахока като "чиста идеология" нападките на САЩ срещу "Северен поток-2"

Русия нахока като "чиста идеология" нападките на САЩ срещу "Северен поток-2"

Били също и нелоялна конкуренция

Северен поток-2 е проект за разширяване на съществуващия Северен поток, който свързва Русия с Германия. По план новата тръба трябва да бъде изградена от руското крайбрежие на Балтийско море до германския бряг по дъното на акваторията. Ще заобиколи транзитни държави като Украйна, Беларус, Полша и други. Газопроводът се предвижда да преминава през изключителните икономически зони и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Проектът се очаква да бъде завършен до края на 2019 г. Оператор на проекта е Nord Stream 2 AG с един акционер в лицето на "Газпром". Партньори на руската компания са германските Wintershall и Uniper, австрийската OMV, френската Engie и Royal Dutch Shell (Холандия и Великобритания), които финансират 50% от проекта.