Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви в интервю пред Лари Кинг, който работи за руската държавна англоезична телевизия RT, че заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции на компании, инвестиращи в газопровода "Северен поток-2", нямали икономическа основа.

На 11 юли американският държавен глава остро разкритикува Германия по време на работната си закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в американското посолство в Брюксел, изтъквайки, че е неуместно, че Германия "сключва огромни сделки с Русия за петрол и газ", добавяйки, че "Германия е напълно контролирана" от Москва.

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

Тръмп изригна: Германия е пленник на Русия

"Неуместно" и "нечестно" било Европа да харчи твърде малко за отбрана

"Енергийният министър на САЩ Рик Пери заяви, че газопроводът "Северен поток-2" трябва да бъде спрян и европейските компании, участващи в този проект, ще бъдат санкционирани от САЩ, защото САЩ подкрепят конкуренцията, а руският авторитарен газ се предполага, че е по-лош от демократичния американски газ, тогава ужасно съжалявам, но това не е икономика, това не е конкуренция, това е чиста идеология", изтъкна Лавров.

Тръмп по-рано настоя германското правителство да отхвърли проекта за газопровод, за да си гарантира търговско споразумение с Вашингтон, което не включва високи мита за внос на алуминий и стомана.

САЩ плашат със санкции западните компании, инвестирали в "Северен поток-2"

САЩ плашат със санкции западните компании, инвестирали в "Северен поток-2"

Москва използвала проекта за разделяне на Европа

САЩ многократно пришпориха европейските страни да не участват в "Северен поток-2", заплашвайки да наложат санкции на европейските енергийни компании, участващи в проекта. Според Вашингтон "Северен поток-2" нарушава енергийната сигурност на ЕС, а също така подкопава интересите на Украйна. Американският президент дори предложи да се използва американски втечнен газ като алтернатива на вноса на енергийни ресурси от други доставчици.

До момента Германия, Швеция и Финландия дадоха разрешение за строителството на газопровода в техните териториални води в Балтийско море, докато Дания се готви да блокира проекта.

Дания се гласи да блокира строителството на "Северен поток"

Дания се гласи да блокира строителството на "Северен поток"

Настоява проектът да бъде обсъден на европейско равнище