Кабинетът на Великобритания постигна съгласие, че трябва да засили приготовленията за сценарий за напускане на ЕС "без сделка".

Това съобщи британският премиер Тереза Мей пред парламента минути след официалната информация, че външният министър Борис Джонсън е подал оставка, информират местни медии.

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Заради несъгласие с Тереза Мей за Брекзит

По-рано беше съобщено, че двама британски министри, поддръжници на Брекзит, са напуснали кабинета. Единият от тях е министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Министър-председателят обобщи плана си за Брекзит.

Мей подчерта, че правителството е отговорно да подготви различни алтернативи. Според нея свободното движение на стоки е единственият начин да се гарантира достъп до пазара на ЕС.

Тя заяви, че двата модела, предложени от ЕС, са неприемливи. Никой премиер не може да приеме план, който разделя Северна Ирландия от Великобритания, категоричен премиерът.

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

Тереза Мей изтъкна, че оставане на Обединеното кралство в единния пазар и митническия съюз на ЕС би означавало приемане на свободното движение, спазване на законите на ЕС и изплащане на големи суми на Европа.

Ако ЕС продължи в същата посока, има сериозен риск от непорядъчен Брекзит "без споразумение", предупреди тя в Камарата на общините.

Но без споразумение ще има огромни последици за Великобритания и ЕС. Така че кабинетът постигна съгласие да предложи нов модел, отбеляза тя.

Според нея свободното движение на стоки също така е единственият начин да се избегне "твърда" граница с Ирландия, граница между Ирландия и Обединеното кралство, и единственият начин да се защити веригата на доставки. Тя разкри, че предлага четири стъпки, за да се гарантира това. По думите й тези стъпки са споменати в публикувания в петък вечерта документ на правителството от три страници.

Лондон предлага преходен период за агенциите на ЕС на Острова след Брекзит

Лондон предлага преходен период за агенциите на ЕС на Острова след Брекзит

Става въпрос за Европейската агенция по лекарствата и Европейските банкови власти

Някои хора казват, че Великобритания няма да може да сключи търговски споразумения заради плана ми. Това е погрешно, подчерта Мей.

Премиерът поясни, че планът й ще изисква ЕС да помисли отново.

Тереза Мей потвърди, че бялата книга на правителството за Брекзит ще бъде публикувана в четвъртък.

В началото на речта си пред законодателния орган тя благодари на Дейвис и Джонсън за свършената от тях работа.