Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини политическите си опоненти, че стоят зад студентските протести, които разклатиха 18-годишното му управление, информира АФП.

Ердоган ежедневно атакува демонстрациите, които започнаха да се разрастват. Тази седмица полицията арестува стотици протестиращи, впоследствие повечето бяха освободени.

Студентските протести се разрастват, младите се обръщат срещу Ердоган

Студентските протести се разрастват, младите се обръщат срещу Ердоган

Младите хора изглежда отхвърлят визията му за бъдещето на Турция

Миналия месец възникнаха протести на служители и студенти във връзка с назначаването на Мелих Булу за ректор на Босфорския университет. Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение с президентски указ от 1 януари. Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган. Недоволните студенти искат оставката на Булу и да бъде позволено на университета сам да си избере ректор. Решението е определяно като недемократично от университетски преподаватели и се тълкува като опит на правителството за проникване в една от последните леви институции в страната. Булу е първият ректор от военния преврат през 1980 г. в Турция, който не е избран от университетската общност.

Но към протестиращите се присъединиха синдикати и леви политически сили.

Ердоган беснее срещу ЛГБТ движението в Турция

Ердоган беснее срещу ЛГБТ движението в Турция

Обвини ги във вандализъм

Според турския лидер демонстрациите не са организирани от студенти, а от кюрдски екстремисти "в планините" и от "някои учени".

"Събитията в Босфорския не са свързани с нашите студенти там", коментира държавният глава след петъчните молитви в Истанбул.

"Политиката е водеща там. Няма да позволим децата да бъдат "продадени" на терористични организации", закани се той.

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Още арести заради протестите в Истанбул срещу Ердоган

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана

В сряда той нарече протестиращите "терористи" и "ЛГБТ младежи", които действат срещу "националните и духовни ценности" на Турция. ЕС и САЩ разкритикуваха коментара на президента.

Но това не попречи на Ердоган да продължи словесните си атаки.

"Не обръщайте внимание на това, което тези лесбийки говорят", обърна се турският президент към поддръжници, докато насърчаваше традиционните семейни ценности по-късно днес. Той добави, че западните му критици си имат вътрешни проблеми за разрешаване.

"Не се ли срамувате от това, което се случи след изборите", попита той САЩ.

И френският президент Еманюел "Макрон, не можете да разрешите протестите на Жълтите жилетки. Ние нямаме такива проблеми тук", изтъкна Ердоган.

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Вчера Турция отхвърли критиката на САЩ заради масовото задържане на студенти по време на протести и призова Вашингтон да не се меси във вътрешните й дела.