Снимки, публикувани на уебсайта на китайска компания, показват висок кавказки тип мъж с подстригана коса и сплескан нос, който инспектира бронежилетки във фабриката, пише "Политико".

"Тази пролет един от нашите клиенти дойде в нашата компания, за да потвърди стила и количеството на бронираните жилетки и внимателно тества качеството на нашите жилетки", гордо съобщи на уебсайта си през март Shanghai H Win, производител на военно защитно оборудване. Клиентът "незабавно директно потвърди количеството на поръчката на бронирани жилетки и последващото намерение за покупка".

Самоличността на усмихнатия клиент не е ясна, но има голяма вероятност той да е руснак: според митническите записи, получени от POLITICO, руските купувачи са декларирали поръчки за стотици хиляди бронежилетки и каски, произведени от Shanghai H Win - артикулите, изброени в документите, съвпадат с тези в онлайн каталога на компанията.

Доказателства от този вид показват, че Китай, въпреки призивите на Пекин за мир, се придвижва до червената линия в доставянето на достатъчно несмъртоносно, но военно полезно оборудване на Русия, за да окаже материално въздействие върху 17-месечната война на президента Владимир Путин срещу Украйна. Защитната екипировка би била достатъчна, за да екипира много от мъжете, мобилизирани от Русия след инвазията. След това има дронове, които могат да се използват за насочване на артилерийски огън или пускане на гранати и термични оптични мерници за прицелване през нощта.

Тези пратки сочат вратичка с размерите на Китай в опитите на Запада да осакати военната машина на Путин. Продажбата на така наречената технология с двойна употреба, която може да има както цивилни, така и военни цели, оставя достатъчно отричане за западните власти, които търсят причини да не се изправят срещу огромна икономическа сила като Пекин.

Силата на китайския износ на продукти с двойна употреба за Русия по време на война се потвърждава от митнически данни. И докато Украйна също е клиент на Китай, нейният внос на по-голямата част от оборудването, обхванато в тази история, е намалял рязко, показват цифрите.

Русия е внесла дронове от Китай на стойност над 100 милиона долара досега тази година - 30 пъти повече от Украйна. И китайският износ на керамика, компонент, използван в бронежилетките, се е увеличил с 69 процента за Русия до над 225 милиона долара, докато е спаднал с 61 процента за Украйна до едва 5 милиона долара, показват данните на китайските и украинските митници.

"Това, което е много ясно е, че Китай, въпреки всичките си твърдения, че е неутрален играч, всъщност подкрепя позициите на Русия в тази война", каза Хелена Легарда, водещ анализатор, специализиран в китайската отбрана и външна политика в Института за китайски изследвания на Меркатор, мозъчен тръст в Берлин.

Ако Китай пресече червената линия и продаде оръжия или военно оборудване на Русия, Легарда каза, че ще очаква ЕС да наложи вторични санкции, насочени към участниците в агресивната война на Путин.

Но, добави тя, оборудване като бронежилетки, термични очила и дори търговски дронове, които могат да се използват в нападателни операции на фронтовата линия, е малко вероятно да предизвика отговор.

"След това има тази ситуация, в която се намираме в момента - всички тези компоненти или оборудване с двойна употреба и как се справяте с тях", обясни Легарда. "Не бих очаквала ЕС да може да се съгласи на санкции за това."

Изчезващ клиент

Shanghai H Win, подобно на други китайски компании, произвеждащи оборудване с двойна употреба, се радва на скок в бизнеса след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Заради войната много търговски фирми ни търсят и питат: "Правите ли такъв вид жилетка?" Получихме много запитвания", каза търговски представител пред POLITICO по телефона.

Първоначално представителят каза, че на Shanghai H Win не е разрешено да изнася директно за Русия, освен ако китайската армия не издаде сертификат и може да предостави документално доказателство за крайния си клиент.

Но когато го попитаха кой е мъжът на снимките и откъде е той, представителят отрече дори да е клиент - въпреки че уебсайтът го казва.

"Той е клиент на нашия клиент. Не можем да го попитаме директно: "Откъде си?" Но предполагам, че може би е от Европа - може би Украйна, може би Полша, дори може би от Русия. Не съм сигурен."

Малко след обаждането Shanghai H Win свали публикацията с участието на тайния купувач от своя уебсайт.

Кои са купувачите?

И така, кои точно са тези клиенти? Доказателства за сделки — вносители, доставчици и описания на продукти — могат да бъдат намерени в регистър на декларациите за съответствие от всеки, който има достъп до руския интернет и е запознат с международните митнически класификации.

В по-ранен материал POLITICO претърси тези документи и откри доказателства, че снайперски куршуми, произведени в Съединените щати, достигат до Русия, където са били свободно достъпни на черния пазар.

Декларациите позволяват на крайния купувач да удостовери, че продуктите са оригинални и на практика дават възможност за внос на стоки без изричното съгласие на производителя. Ако стоките се търгуват чрез посредник, производителят може дори да не знае, че стоките му отиват в Русия. Регистърът обаче може да се търси, така че все още е лесно да намерите крайните купувачи на китайския комплект.

Едната е Silva, компания със седалище в отдалечения източносибирски регион Бурятия. Тя подаде декларации през януари тази година с подробности за поръчките за 100 000 бронежилетки и 100 000 каски. Производителят?Shanghai H Win.

Такива вносители често носят отличителните черти на фирми "еднодневки", както са известни фиктивните компании в Русия, създадени от актьори, които искат да прикрият сделките си. Те обикновено са нови, регистрирани на неясни жилищни адреси и имат малко служители или активи. Техните финансови отчети често не отчитат нивата на оборот, които документите предполагат.

Според публичните регистри Silva е регистриранa едва миналия септември. Тя отчете нулеви приходи за 2022 г. Търсене в Google Street View на адреса в Улан-Уде, столицата на Бурятия, отвежда посетителите до порутен жилищен блок.

POLITICO се опита да се свърже със Silva, но телефонният номер, даден в документацията прекъсва и съобщението, изпратено до имейл адреса не се доставя.

Друга руска компания, наречена Rika, декларира по-малка доставка на бронежилетки от Shanghai H Win през март. Преди това, през януари, Rika декларира пратка каски от компания, наречена Deekon Shanghai, която споделя адрес с Shanghai H Win. Двете компании са свързани, каза друг представител на Shanghai H Win.

Жена, която отговори на телефона в Rika, каза: "Купуваме в Русия, а не в Китай." Компанията не отговори на последващ имейл от POLITICO.

Отричането е малко правдоподобно: в допълнение към защитната екипировка, търсенето на декларации от Rika извади сделки за термично оптично оборудване от Китай. Това беше потвърдено от митническите данни, достъпни от POLITICO, които разкриха повече от 220 пратки на стойност 11 милиона долара за термична оптика и защитно оборудване от избухването на войната. Rika рекламира произведени в Китай нощни мерници точно в горната част на уебсайта си.

Друга руска компания, наречена Legittelekom, чиято начална страница разкрива, че е московска спедиторска компания, също се появява като купувач на 100 000 артикула шапки и 100 000 костюма връхни дрехи от Deekon Shanghai, според документи от миналия 24 ноември.

Човек, който отговори на обаждане до Legittelekom, отказа да коментира констатациите на POLITICO и не каза дали компанията е снабдявала руската армия.

"Това е търговска дейност и ние не разкриваме търговските си дейности", каза мъжът в отговор на двата въпроса.

По-голяма сделка

След това е Pozitron, компания, базирана в Ростов на Дон, южният град, превзет за кратко от наемниците от Вагнер на военачалника Евгений Пригожин при неуспешният им бунт миналия месец. Той е внесъл "страйкбол каски", "разни керамични изделия" и други артикули на стойност над 60 милиона долара от китайската фирма Beijing KRNatural през ноември и декември 2022 г., според митнически данни, споделени от ImportGenius.

Тези потоци се проверяват със собствените декларации за съответствие на Pozitron между края на октомври и декември 2022 г. за общо 100 000 каски. Декларациите също така разкриват, че Pozitron е придобил набор от дронове от китайската мултинационална SZ DJI Technology Co. Ltd миналия декември.

Въпреки че количеството не е ясно, посочените модели включват такива, за които е известно, че са били използвани в украинския театър на военните действия, като квадрокоптера Mavic 2 Enterprise Advanced на DJI или лекия дрон Mini 2.

На пръв поглед описанията на продуктите в декларациите и митническите записи изглеждат достатъчно безобидни - "еърсофт шлемовете" например се казва, че са за използване в игри с пейнтбол и "не са за военна употреба, нито за двойна употреба".

Експерти по санкциите и отбраната обаче казват, че е обичайна практика стоките с двойна употреба да се етикират "грешно" като предназначени за граждански цели, когато те всъщност са предназначени за бойното поле.

Във всеки случай, Pozitron, който е основан едва през март 2021 г., води много добра война: приходите му нараснаха от 31 милиона рубли - около 400 000 долара - през 2021 г. до 20 милиарда рубли - почти 300 милиона долара - през 2022 г., според финансовия отчет.

попитан по имейл, генералният директор на Pozitron, Андрей Витковски, каза, че неговата компания "никога не е внасяла дронове и подобни продукти" от Китайската народна република.

"Основната дейност на Pozitron LLC е покупка и продажба на потребителски стоки, спортни стоки и тъкани, както произведени в Руската федерация, така и внесени от Китай", добави Витковски, като каза, че дейността на неговата компания е "изключително мирна по природа, при спазване на всички правила и ограничения".

Отричането е типично - руските компании имат основателна причина да се страхуват от западни санкции, ако са замесени в търговия, която подкрепя военните усилия на Кремъл. След като POLITICO съобщи през март, че компания, наречена Tekhkrim, внася китайски щурмови оръжия и ги обявява за "ловни пушки", фирмата беше санкционирана от Съединените щати.

Pozitron е на радара на Запада, каза един експерт по санкциите, на когото е предоставена анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично.

Що се отнася до Beijing KRNatural, POLITICO успя да проследи компания с подобно име на адреса, даден в документацията на Pozitron. Компанията, Beijing Natural Hanhua International Trade Co. Ltd, е посочена като "малко и микро предприятие". Основана е през април 2022 г., няколко месеца преди сделките на Pozitron. Никой не отговори, когато POLITICO се обади.

Небесна механика

За разлика от масовите пратки със защитно оборудване, които изглежда са предназначени за оборудване на голяма бойна сила, поръчките за дронове, намерени от POLITICO, са по-разпръснати сред различни купувачи - както компании, така и физически лица.

В допълнение към Pozitron, купувачите на дронове от DJI и неговите дъщерни дружества включват фирми, наречени Gigantshina и Vozdukh - нито една от които не отговори на изпратени по имейл искания за коментар. Друга е "Небесная механика", която преди войната е официален дистрибутор на китайската компания в Русия.

Говорител на DJI каза, че компанията и нейните дъщерни дружества доброволно са спрели всички доставки и операции в Русия и Украйна на 26 април 2022 г. - два месеца след избухването на войната.

"Стоим сами като единствената компания за дронове, която ясно осъжда и активно обезсърчава използването на продукти в битка", каза говорителят в коментари, изпратени по имейл до POLITICO.

DJI заяви, че също е прекъснала отношенията си с "Небесна механика", въпреки че руската компания е подала допълнителни декларации за доставки на дронове на китайската компания на 15 септември и на 27 март тази година.

Говорителят каза, че DJI по никакъв начин не е участвал в изготвянето на декларациите за съответствие, открити от POLITICO: "Тези документи биха били попълнени от руски страни и те не посочват под никаква форма или формуляр кой е изнесъл или внесъл продуктите, които са декларирани за съответствие."

"Видяхме медийни доклади и други документи, които изглежда показват как нашите продукти се транспортират до Русия и Украйна от други страни, където могат да бъдат закупени готови", добави говорителят. "Въпреки това, не е в нашата власт да повлияем на това как се използват нашите продукти, след като излязат от нашия контрол."

Все пак търсенето на ImportGenius показва, че китайска компания, наречена Iflight, е продължила да доставя дронове DJI до "Небесна механика" през Хонг Конг, под грижата на местна компания, наречена Lotos. Последната пратка е доставена на 10 октомври миналата година. При очевидна аномалия Русия е посочена като страна на произход на пратките.

"Небесна механика", която все още рекламира дронове DJI на уебсайта си, не отговори на запитване за коментар.

Политическа воля

Трафикът на нискотехнологични бронежилетки до високотехнологични дронове и термична оптика подчертава уязвимостта в режима на санкции на Запада. Неяснотата около статута на това оборудване с двойна употреба, съчетано с факта, че значителна част от него се произвежда в Китай, изглежда, поне засега, поставя извън обсег възможността Западът да предприеме смислени действия.

След това може да се говори и за поток от технологии през Китай, който може да включва компоненти, произведени на Запад, които биха могли да бъдат от пряка военна употреба.

Русия е напълно наясно с вратичката на Китай и я използва, за да купува западни технологии, за да води войната си срещу Украйна, според скорошен анализ на KSE Institute, мозъчен тръст, свързан с Киевското училище по икономика. Повече от 60 процента от внесените критични компоненти в руски оръжия, намерени на бойното поле, идват от американски компании, установиха изследователите.

Това е въпрос, който държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън повдигна по време на посещение в Пекин миналия месец - първото посещение на висш дипломат на Вашингтон от пет години. Той каза пред репортери, че Китай е дал гаранции, че "не е и няма да предостави смъртоносна помощ на Русия за използване в Украйна". Блинкън обаче изрази "продължаваща загриженост", че китайски фирми може да предоставят технология, която Русия може да използва, за да напредне в своята агресия в Украйна. "И ние помолихме китайското правителство да бъде много бдително за това."

Франция също е загрижена, че Китай доставя оборудване с двойна употреба на Русия. "Има индикации, че те правят неща, които бихме предпочели да не правят", каза Еманюел Бон, висшият дипломатически съветник на президента Еманюел Макрон, на неотдавнашния Форум за сигурност в Аспен. Запитан дали Китай доставя оръжия, Бон каза: "Е, вид военно оборудване... доколкото знаем, те не доставят масивен военен капацитет на Русия, но не трябва да има никакви доставки."

И все пак Западът не може да направи много, за да извие ръцете на Пекин да спре потоците от продукти с двойна употреба към Русия. Само Съединените щати биха имали реалната сила да наложат категорична забрана на транзакции, деноминирани в долари - както направи Вашингтон, когато санкционира Иран заради тайната му ядрена програма.

На ЕС обаче му липсва толкова силно оръжие за санкции, защото еврото е много по-малко разпространено на световните пазари. Също така се колебаеше да действа. В последния си пакет от санкции срещу Русия миналия месец ЕС състави списък от седем китайски компании, на които не трябва да бъде разрешено да търгуват с блока. Но след лобиране от страна на Пекин, Брюксел изхвърли четири компании от черния списък.

Елина Рибакова, един от авторите на доклада на KSE Institute, каза, че непреките доставки през Китай представляват предизвикателство както по отношение на обхвата, така и по отношение на прилагането на западните санкции. Вторичните санкции може да не са достатъчни. Тя призова производителите да бъдат принудени да поемат отговорност за това къде се оказват продуктите им - точно както регулаторите изискват от банките да засилят надзора върху клиентите и операциите срещу прането на пари след финансовата криза от 2008 г.

"Това, което можем да направим различно, е да създадем същата инфраструктура за корпорациите", обясни Рибакова, която е директор на международната програма в Киевското училище по икономика. "Трябва да ги заплашим със сериозни глоби".

Максим Миронов, експерт по санкциите и асистент по финанси в IE Business School в Мадрид, смята, че Западът, въпреки разширяването на санкциите, за да накаже помощниците на Путин, няма политическа убеденост да ги наложи срещу Пекин.

"Имат ли политиците достатъчно воля да наложат санкции на Китай? По принцип отговорът е не", каза Миронов.

"Китай сигнализира: можете да опитате, но не ни интересува какво се опитвате да направите", добави Миронов. "А Европейският съюз е като: Ако не ви харесва, ние няма да го направим. И ако китайците видят това, те просто ще продължат да правят това, което смятат, че е в техен най-добър интерес".

Европейската комисия, Съветът за национална сигурност на САЩ и китайската мисия в ЕС не отговориха на искания за коментар.

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Франция обвини Китай, че доставя несмъртоносна военна помощ на Русия

Сигнал към Пекин да не се намества в конфликта