Американският и световният икономически ръст ще бъде подкрепен с увеличаване на разходите и намаляване на данъците, които са обещани от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Но тези печеливши мерки ще бъдат изгубени, ако магнатът продължи да заплашва с налагане и увеличаване на митата, които могат да доведат до реципрочна мярка от други държави.

С такава оценка и прогноза излиза Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), информира "Уолстрийт джърнъл".

По време на предизборната си кампания Тръмп обеща да увеличи разходите за инфраструктура с 1 трилион долара, въпреки че не са ясни детайлите откъде ще дойде финансирането. Той също така обеща да намали корпоративния данък и данъците върху доходите.

В шестмесечния си доклад за световните икономически перспективи базираната в Париж организация отбелязва, че очаква Тръмп да предложи фискални стимули още в първите месеци на мандата си, които могат да доведат до разширяване на икономиката на САЩ с до 2,3 на сто от 1,9% през 2017 година и до 3% от 2,2% през 2018 година.

Организацията прогнозира благоприятна тенденция и по други краища на света - 3,3% увеличение на икономическия растеж от 3,2 на сто през 2017 година и 3,6 на сто от 3,3% през 2018 година.

Прогнозите на ОИСР се основават на увеличени правителствени разходи на САЩ през 2017 и 2018 година с 0,25% от БВП, на намалени данъци върху доходите, които ще доведат до редуциране на правителствените приходи с 0,5% от БВП всяка година и намаляване на корпоративния данък, който ще доведе до спад на приходите с 0,75% от БВП през 2018 година. Организацията е сметнала, че благодарение на увеличения икономически ръст такъв пакет ще остави правителствения дълг малко по-малък като дял от икономическото производство.

От ОИСР препоръчват другите правителства също да предоставят повече фискални стимули за насърчаване на икономическия ръст. Но предупреждава, че плъзгането към протекционизъм може да засегне възходящата икономическа тенденция.

Организацията също се обявява против увеличаването на митническите тарифи, тъй като в някои от страните членки на ОИСР повече от 25% от работните места зависят от чуждестранно търсене.