Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак обяви в четвъртък, че разузнавателната служба на неговата страна е успяла да разбие руска шпионска мрежа, действащ там.

"Цялата шпионска мрежа беше разбита", каза Блашчак пред Polskie Radio.

"Това очевидно беше шпионска мрежа, събираща информация в полза на тези, които нападнаха Украйна и извършват военни престъпления там".

Според доклад, публикуван от Rmf.fm, разузнаването е открило мрежа, която е засегнала особено полската железопътна система, което е довело до арестите на шестима души, всички чужденци.

Шестима поставили камери по пътищата на оръжието за Украйна в Полша

Шестима поставили камери по пътищата на оръжието за Украйна в Полша

Към летището в Жешов - един от основните центрове за доставки на военни товари за Украйна

Шпионската група е планирала да атакува железопътни маршрути, използвани за доставка на Украйна със стоки и оръжия, пишат АП и "Фокс нюз".

Девет души са арестувани от Агенцията за вътрешна сигурност на Полша по подозрение в шпионаж за Москва, съобщи министърът на вътрешните работи на Варшава Мариуш Камински по време на конференция.

Първоначално бяха задържани трима души в сряда.

Камински каза, че групата е планирала "саботажни действия, насочени към парализиране на доставките на оборудване, оръжие и помощ за Украйна".

Камери, електронно оборудване и GPS предаватели - за които се твърди, че са предназначени да бъдат поставени на пратки, предназначени за Украйна - също бяха конфискувани от полски служители по сигурността.

"Заплахата беше реална", каза полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, като същевременно разказа как групата е влязла в Полша.

Длъжностните лица не изясниха дали лицата са руски граждани, но казаха, че се смята, че са влезли в Полша през Беларус, основен съюзник на руския президент Владимир Путин.

Планираният саботаж имитира тактики, които вече са прилагани от беларуски бунтовници, които се противопоставят на войната в Украйна и които са атакували руско оборудване, самолети и железопътни системи в Беларус, използвани за транспортиране на оръжия за руските войски.

Местна радиостанция, която първа съобщи новината, каза, че шпионската мрежата открита, докато действа от югоизточна Полша около военното летище в Ясионка - което е било използвано за транспортиране на военно оборудване от съюзниците на НАТО в Украйна.

Полша е основен поддръжник на Украйна в нейната битка срещу Русия и ръководи натиска към съюзниците от НАТО да изпратят повече военна помощ, включително по-модерна отбранителна помощ като танкове, на разкъсаната от война нация.

Полският президент Анджей Дуда също каза в четвъртък, че ще изпрати МиГ-29 в Украйна, след като Киев иска такава противовъздушна отбрана повече от година.

Полша изпраща изтребители на Украйна до дни

Полша изпраща изтребители на Украйна до дни

Първият съюзник в НАТО, който доставя бойни самолети на Киев