Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е готов да посети Иран за разговори на фона на напрежението между Техеран и Вашингтон, но също призова Япония, Великобритания и други държави да се присъединят към морски сили за охрана на петролните танкери, преминаващи през Ормузкия проток, съобщава "Ройтерс".

Иран: Ако САЩ започнат война, ще ударим всичките им бази в региона

Иран: Ако САЩ започнат война, ще ударим всичките им бази в региона

Иранският президент Хасан Рохани намекна, че иска деескалиране на кризата с Великобритания чрез размяна на танкерите

Запитан склонен ли е да пътува до Техеран, Помпео отговори в интервю за телевизия "Блумбърг": "Разбира се. Ако това е искането, с удоволствие ще отида там...ще приветствам шанса да разговарям директно с иранския народ".

Напрежението между САЩ и Иран ескалира миналата година, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната от ядреното споразумение. Вашингтон върна и санкциите.

Тръмп и иранските лидери публично заявяват, че са възможни разговори, но изгледите за диалог изглежда се изпариха в сряда, след като топ военният съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменеи заяви, че Техеран няма да преговаря с Вашингтон при никакви обстоятелства.

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Рохани: Иран е готов да преговаря, но няма да капитулира

Той не конкретизира за какви точно преговори говори

Отношенията между двете държави значително се обтегнаха през последните три месеца след няколко атаки срещу петролни танкери в Ормузкия проток.

В друго интервю за Фокс нюз Помпео заяви, че Вашингтон е поискал от Япония, Франция, Германия, Южна Корея, Австралия и други държави да се присъединят към планирана инициатива за морска сигурност в Близкия изток.

"Всяка държава, която има интерес да гарантира, че тези водни пътища са отворени и суровият петрол и други продукти могат да преминават през Ормузкия проток, трябва да участва", призова Помпео.

Високопоставен дипломат в Япония разкри пред "Ройтерс", че днес Помпео е провел телефонен разговор с японския премиер Шиндзо Абе, но Япония не е в позиция да реши дали и как ще се присъедини към тези сили, докато САЩ не предоставят план как тази операция ще работи.

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран призова бъдещия британски премиер да не участва в игричките на "Екип Б"

Иран не се стреми към сблъсък

Коментарите на Помпео идват след информацията, че Иран е провел изпитание на балистична ракета.