"Никой не трябва да се заблуждава" от така наречения "национален референдум" за изменение на конституцията на Куба.

Това се казва в съобщение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в отговор на референдума в Куба.

81% от кубинците гласуваха на референдума за нова конституция

81% от кубинците гласуваха на референдума за нова конституция

Очаква се да бъде одобрена, но вероятно с по-малко мнозинство в сравнение с 1976 г.

73% от кубинците подкрепят новата конституция, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система на островната държава.

На 24 февруари кубинското комунистическо правителство проведе така наречения "национален референдум" за изменение на конституцията. Никой не трябва да се заблуждава от това изпълнение, отбеляза Помпео, което е претекст за утвърждаване на еднопартйната диктатура.

Според държавния секретар целия процес е белязан от внимателно ръководен политически театър и блокиране на обществения дебат.

Новата конституция предимно потвърждава ролята на Комунистическата партия като единствената законна политическа партия и социалистическата система като "неотменима", блокира възможността за така необходимите икономически реформи. Този документ също не гарантира основните свободи на кубинския народ, се казва още в съобщението.

Докато режимът твърди, че гласуването е било демократично, кубинските власти задържаха десетки наблюдатели и мирни протестиращи, конфискуваха телефони и устройства, отбелязва Помпео и пояснява, че по-рано този месец повече от 120 активисти са обявили гладна стачка, за да изпратят послание на режима, че кубинският народ отхвърля репресивните тактики.

Категорично осъждаме тези опит за заглушаване на мирните протести, което показва, че кубинското ръководство се страхува от кубинския народ, подчертава държавният секретар.

Накрая Помпео заявява, че историята е на страната на смелия кубински народ.