Пореден румънски министър си отива след "случая Александра", съобщиха световните информационни агенции. 

След като вътрешният министър Николае Мога се оттегли от поста само няколко дни след встъпването си в длъжност, днес стана ясно, че образователният министър Екатерина Андронеску е била уволнена заради скандални забележки по случая. 

Припомняме, че Александра Мачесану, 15-годишно момиче от село Доброславени, окръг Олт, изчезва на 24 юли, след като заминава за Каракал на автостоп. Тя е отвлечена, пребита и изнасилена и въпреки че три пъти се обажда на спешния номер 112, полицията не успява да я намери и спаси и момичето е убито от похитителя.

Многохиляден протест в Румъния след убийството на момиче

Многохиляден протест в Румъния след убийството на момиче

Заподозреният е признал и за втора жертва

66-годишният мъж, заподозрян за убийството е задържан от полицията и признава пред прокурори за убийството на Александра Макасану, както и на друга млада жена, 18-годишната Луиза Меленку, която е в неизвестност от средата на април 2019 година. 

Открито бе само ДНК на убитото 15-годишно момиче, но не и тялото ѝ. Засега разследващи са потвърдили единствено, че генетичният материал е от Александра. Родителите ѝ все още вярват, че тя е жива и ще бъде открита. 

Случаят коства поста и на полицейски шеф, като доведе до многохилядни протести на гневни от действията на властите хора. На него по традиция бяха издигнати и лозунги срещу корупцията. 

Румънският вътрешен министър подаде оставка заради убитите момичета

Румънският вътрешен министър подаде оставка заради убитите момичета

Неговото решение "трябва да се разглежда като ново начало за вътрешното министерство"

Андронеску заяви пред медиите в разгара на скандала, че момичетата "не е трябвало да се качват в коли на непознати". Тя е била научена като момиче да не прави така, каза министърът. 

Премиерът Виорика Дънчила коментира, че става въпрос за липса на разбиране на случая, но министърът не е имал за цел да обижда жертвите и семействата им.