Румънският министър на вътрешните работи подаде оставка след убийствата на две момичета, престъпления, които възмутиха страната поради предполагаема неспособност на полицията да се справи, съобщава АП.

Николае Мога заяви че се оттегля, само шест дни след назначаването му и полагането на клетвата, като се има предвид, че полицията трябваше да представи доклада за полицейската намеса и разследването по случая на Александра по-късно през същия ден.

Александра Мачесану, 15-годишно момиче от село Доброславени, окръг Олт, изчезва на 24 юли, след като заминава за Каракал на автостоп. Тя е отвлечена, пребита и изнасилена и въпреки, че три пъти се обажда на спешния номер 112, полицията не успява да я намери и спаси и момичето е убито от похитителя.

66-годишният мъж, заподозрян за убийството е задържан от полицията и признава пред прокурори за убийството на Александра Макасану, както и на друга млада жена, 18-годишната Луиза Меленку, която е в неизвестност от средата на април 2019 г. 

Подалият оставка министър коментира, че неговото решение "трябва да се разглежда като ново начало за вътрешното министерство".

Шефът на националната полиция в Румъния бе уволнен в петък на фона на критиките, че миналата седмица полицията е трябвало да открие 15-годишното момиче, след трите обаждания на спешния телефон.

Многохиляден протест в Румъния след убийството на момиче

Многохиляден протест в Румъния след убийството на момиче

Заподозреният е признал и за втора жертва

На 16 юли премиерът на Румъния Виорика Дънчила обяви, че ще уволни министъра на вътрешните работи Кармен Дан и външния министър Теодор Мелешкану.

Така Дънчила потвърди медийна информация, че Дан и Мелешкану ще напуснат кабинета като част от рокади в правителството.

Дънчила се опитва да изчисти имиджа на партията преди президентските избори на 10 ноември 2019 г., след като бившият лидер на Социалдемократическата партия на Румъния Ливиу Драгня беше вкаран в затвора за 3 г. и половина.

В началото на юни, управляващите в Румъния започнаха чистка на ръководни постове, като водещи политици от управляващата румънска социалдемократическа партия са отстранени от лидерски позиции.

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Надявам се, че това ще доведе до решение в тази посока