Хиляди жени участваха в протест срещу президента Александър Лукашенко в столицата на Беларус Минск в събота, предаде АП.

В същото време студенти демонстрираха срещу задържането на техни колеги по време на вълната от протести, обхващащи страната в продължение на четири седмици.

За първи път в демонстрациите привържениците на правата на гейовете се появиха на демонстрациите, което показва, че противниците на президента стават все по-смели.

Стотици задържани на многохиляден протест в Беларус

Стотици задържани на многохиляден протест в Беларус

Тази неделя бележи третата седмица на протести в страната

Около 5000 жени са участвали в шествието, според правозащитната организация Viasna.

Според ТАСС, най-малко 30 души са били задържани в събота на протестните акции. От полицията в Минск са уточнили, че проведените протести са били неразрешени.

Припомняме, че днес стана ясно, че Чехия ще осигури безплатна медицинска помощ и рехабилитация на беларуси, пострадали от действията на силите за сигурност по време на протестите срещу режима на Лукашенко.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След затварянето на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифицираните резултати. По време на протестите полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите.

Чехия ще лекува бити от Лукашенко беларуси

Чехия ще лекува бити от Лукашенко беларуси

Кампания на Прага

Многобройни демонстранти съобщават за насилие и малтретиране в полицейските участъци. Десетки от тях бяха откарани в болници, след като бяха държани в изолатори.