Петро Порошенко и неговото семейство излетяха от територията на Украйна, пише Газета.ру.

Разнородни са обясненията за дестинацията, на която се е отправил бившият президент на Украйна. Ден преди това срещу Порошенко е образувано ново наказателно дело заради намеса в съдебния процес, а той самият заяви, че няма да се намесва в съдебния процес.

Теоретично политикът трябва да се върне в страната в началото на новия сезон на Върховната рада (парламента на Украйна - б.р.). 

Зеленски поиска лустрация на Порошенко

Зеленски поиска лустрация на Порошенко

А висшите управляващи последните години да бъдат завинаги лишени от участие в правителството

Според някои руски медии, които се позовават на граничните служби, членовете на семейството на Порошенко са се отправили в ОАЕ и в Германия.

Бившият президент е подписал заявление за отказ от държавна охрана. Предполага се, че той и семейството му могат да се отправят на отдих на Малдивите - по-рано почивка на островите предизвика скандал в Украйна, когато той все още бе президент на страната.

По-рано самият Порошенко твърдеше, че напускането му на страната би било подарък за руския президент Владимир Путин, а той не желае да прави такива жестове.

"Не смятам да се крия от никого", каза Порошенко.

Преди дни украинският портал Elise Journal сообщи, че за своето бягство от Украйна Порошенко смята да създаде обществена организация в Западна Европа и да замине в чужбина, за да представлява интересите на своята организация. 

Порошенко уличен в изтеглянето на 34 млн. долара в брой

Порошенко уличен в изтеглянето на 34 млн. долара в брой

Теглото на парите е около 340 килограма в 100-доларови банкноти

"Щаб-квартирата на организацията на Порошенко може да бъде създадена в Лондон или Брюксел. Сега неговият екип води преговори с милиардерите Рокфелер", написаха украински медии, позовавайки се на източници.

През юни в Окръжния административен съд на Киев постъпи за разглеждане иск за забрана на излизането му зад граница за година след парламентарните избори на 180 украински чиновници, в това число и на Порошенко, както и всички членове на неговото семейство и партия "Европейска солидарност". 

Обвиниха Порошенко и за злоупотреба с власт

Обвиниха Порошенко и за злоупотреба с власт

Срещу бившия президент на Украйна има още 4 дела