Повече от 81 хиляди души са уволнени от неуспешния опит за преврат през юли. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс. 

Той разкри още, че отношението на САЩ по молбата за екстрадиране на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен се е подобрило, след като Вашингтон е започнал да предприема действия.

По думите му вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще посети Турция на 24 август.

Пред високопоставени представители на медиите той им благодари за отразяването на опита за преврат, с което са помогнали метежниците да се провалят.

Байдън се очаква да бъде придружен от държавния секретар Джон Кери.

Шефът на Обединените щабове на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд беше първият високопоставен представител на американската страна, който посети Турция след опита за преврат. Визитата му беше на 1 август.

Междувременно Турция разкритикува топ официален представител на ООН за човешките права, след като заяви, че Анкара трябва да спре „жаждата за отмъщение”.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн призова Анкара да зачита правата на задържаните след опита за преврат на 15 юли. 

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич заяви, че коментарите на Зеид са неприемливи.

"В най-добрия случай за представител на ООН, натоварен със защита на човешките права, е неудачно да каже, че "не съчувства" на заговорниците, вместо да осъди тези терористи, които направиха кървав опит за преврат", каза Билгич.