Повечето американци са против външната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, показва социологическо проучване на Associated Press-NORC.

Мнозинството американци не одобряват начина, по който Тръмп води американската външна политика, а около половината анкетирани вярват, че позицията на страната в световен план ще се влоши през следващата година.

Сондажът разкрива, че обществото е разделение относно плана на президента за изтеглянето на американските войски от Сирия и вероятно от Афганистан. ¼ нямат мнение.

Като цяло 35% одобряват външната политика на Доналд Тръмп, докато 63% - не я одобряват. Партийното разделение е голямо - 76% от републиканците и 8% от демократите я одобряват.

Запитани какво мислят за участието на Съединените щати в чужди войни, проучването показва, че 39% от американците са съгласни да се изтеглят 2000-те американски войници от САЩ, а 35% не го одобряват. Решението на президента е подкрепяно от 56% от републиканците и 26% от демократите.

41% биха одобрили изтегляне от Афганистан, а 30% са против.

Двете основни партии с големи различия що се отнася до ролята на САЩ в света, позиционирането на Вашингтон на световната сцена и отношенията с другите държави.

Демократите е по-вероятно от републиканците да кажат, че САЩ трябва да играят по-активна роля при разрешаването на световни проблеми. 43 на сто от демократите мислят, че САЩ трябва да са по-активни, а 23 на сто са на мнение, че трябва да са по-малко активни. 32% вярват, че в момента държавата е заела правилна позиция.

Републиканците гледат различно. Всеки четвърти републиканец е убеден, че САЩ трябва да са по-малко активни в разрешаването на световните проблеми, докато 46% мислят, че в момента позицията им е правилна. Само 13% вярват, че ролята на САЩ в чужбина трябва да бъде засилена.

44% от републиканците смятат, че позицията на страната в света ще се подобри, а други 35% не вярват, че ще се промени. За сравнение 77% от демократите мислят, че положението ще се влоши.

Социологическото проучване показва нагласите сред американците за глобалните заплахи за САЩ:

55% от респондентите са много или изключително обезпокоени от екстремистките организации, докато 29% са умерено разтревожени;

52% са обезпокоени от ядрената програма на КНДР, а 48% от иранската ядрена програма;

Близо половината американци (47%) разглеждат влиянието на Русия по света като много обезпокоително, а 40% мислят същото за Китай.

В проучването са участвали 1 062 души. Проведено е от 16 до 20 януари.