Повечето американци подкрепят по-строги закони за притежание на оръжие, но в същото време са съгласни, че скоро Конгресът няма да предприеме действия.

Това показва социологическо проучване на USA TODAY/Suffolk University, което е направено след стрелбата във Флорида през миналата седмица, при която загинаха 17 души.

Губернаторът на Флорида разкри план за контрол над оръжията

Губернаторът на Флорида разкри план за контрол над оръжията

Планът е в отговор на масовата стрелба в училище

От анкетата става ясно, че едва 38% от американците одобряват работата на президента на САЩ Доналд Тръмп по казуса с оръжията, а 60% са на противоположното мнение. Това е най-ниското ниво на одобрение на Тръмп в проучванията на USA TODAY от встъпването му в длъжност през миналата година.

61% срещу 33% смятат, че по-строги закони за притежание на оръжие и проверки на купувачите ще помогнат за предотвратяване на масови стрелби в САЩ. 63% срещу 29 на сто са на мнение, че полуавтоматични винтовки като AR-15, използвана при стрелбата във Флорида, трябва да бъдат забранени. 76% срещу 12% считат, че хора, които са лекувани за психически заболявания, трябва да им се забрани да притежават огнестрелно оръжие.

Въоръжен шериф не е спрял кървавата баня във Флорида

Въоръжен шериф не е спрял кървавата баня във Флорида

Нападателят отне живота на 17 души

Дори и притежателите на оръжия са склонни да подкрепят тези три мерки. Но повечето републиканци вярват, че по-строги правила няма да предотвратят масови стрелби. Те също така са против забрана на полуавтоматичните оръжия.

Въпреки консенсуса за някои мерки, малцина очакват Конгресът да приеме по-строги мерки върху притежанието на оръжие в обозримо бъдеще. 19% казват, че шансовете са отлични или добри, докато 76% са на обратното мнение.

28% от републиканците предричат, че Конгресът ще действа, докато при демократите едва 14%.

Флорида - щатът на пистолетите

Флорида - щатът на пистолетите

Флорида е наричан иронично "Gunshine State"

58% срещу 32 на сто от анкетираните вярват, че в училищата трябва да има въоръжен полицай, а 62% срещу 27% смятат, че трябва да има металдетектори на входовете на всяко училище.

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелецът е заловен…

Анкетата, в която са участвали 1000 души в цялата страна, е проведена от вторник до събота. Статистическата грешка е +/- 3%.