Повечето от заподозрените за сексуалните посегателства и кражби на връх Нова година в германския град Кьолн са бежанци. Това съобщават от прокуратурата в града, цитирана от АП.

Престъпленията, описвани като безпрецедентни от властите, предизвикаха бурно възмущение в Германия и доведоха до разгорещен дебат дали страната може да интегрира пристигналите през 2015 година повече от 1 милион мигранти.

Кьолнският прокурор Улрих Бремер заяви, че до момента е установена самоличността на 73 заподозрени – повечето от тях са от Северна Африка. Общо са подадени 1 075 оплаквания, включително 467 за престъпления от сексуален характер, включително за изнасилване.

Мнозинството от хората попадат под общата категория бежанци, изтъкна Бремер пред АП.

Първоначално властите бяха обвинени в омаловажаване на факта, че голяма част от нападателите са бежанци заради политическата деликатност на казуса.

От думите на Бремер стана ясно, че са заподозрени 30 мароканци, 27 алжирци, четирима иракчани, трима германци, трима сирийци, трима от Тунис и по един човек от Либия, Иран и Черна гора.

Те имат различен правен статут, включително незаконно навлизане в страната, кандидати за убежище и подали документи за убежище, изтъкна прокурорът, допълвайки, че 12 от 73-мата заподозрени са свързани със сексуални престъпления, въпреки че само един от тях – мароканец, който търси убежище в Германия от ноември 2015 година, е задържан.